Четири партии в Народното събрание оповестиха декларации по повод новата парламентарна сесия, която започва днес с решението за изпращане на военна помощ на Украйна.

"Целта на вашата политическа дейност е да правите лидера си щастлив." Това заяви Андрей Гюров от "Продължаваме промяната", обръщайки се към ГЕРБ и визирайки Бойко Борисов.

"Никой от нас не е очаквал, че ще има война, галопираща инфлация и енергийна криза. Дойде времето да заявим къде стоим. Днес сме изправени пред въпроса от коя страна на историята стоим - от тази на свободата и мира или от тази на диктатурата, тормоза над граждани и медии, неспазване на межународното право. Ще сведем ли глава пред рекетьора и насилника?", попита Гюров.

Той заяви, че "Продължаваме пормяната" вече ще бъде лидер и ще заеме ролята, отредена ѝ от българските избиратели като първа политическа сила. И се обърна с призив към коалиционните партньори:

"Да намалим червените линии и извиването на ръце и да продължи промяната".

Десислава Атанасова (ГЕРБ) отговори, че партията се готви да се върне на власт.

"Ние от ГЕРБ ще се готвим за избори. Ще се подготвяме да поемем управлението на страната. Ще подкрепяме истински реформи. Промяната можем да бъдем само ние.

Ще изчегъртаме всички комисионери и мародери, независимо от платените протести срещу нас. Ще довършим всички магистрали", заяви Атанасова.

Според нея управляващите се държат с България като с окупирана държава, която плячкосват.

"При управлението на ГЕРБ нямаше толкова зрелища, но хляб имаше за всички. Сега няма хляб за хората, освен за неколцина политически лидери и техните приятели. Всяка лоша дума срещу ГЕРБ ще ви отнема по един, а на нас ще носи по един избирател. Колкото повече риете, толкова повече закопавате себе си.

На три избора българският народ каза, че без нас не е възможно упралвние, съдебна рефрома. Не е възможно да се вземе каквото и да е геополитическо решение.

Нямате право вече да се упражнявате върху българския народ, докато вашите представители в изпълнителната власт крадат като за последно. Дори президентът ви нарече шарлатани", каза още Атанасова.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ управляващите са самонадеяни и се държат се все едно историята започва от тях.

"Задкулисието завладя властта. Това е най-слабият кабинет от края на комунизма. Призоваваме за диалог между власт и опозиция", заяви Карадайъ.

Драгомир Стойнев (БСП) заяви, че България не може да се консолидира пред заплахите. Според него правим политика на парче. Трябвало да има диалог и в коалицията, и между власт и опозиция. И трябвало да се възстанови диалогът между институциите.

"Стратегически и правилен избор е да сме в ЕС и НАТО, но дали не се самонатоварваме с повече изисквания и активност, отколкото очакват нашите партньори?

Дали не създаваме допълнителни кризи. БСП иска хуманитарна подкрепа за Украйна. Защо в България така настървено се караме дали да доставим оръжие или не? Имаме и авторитета, и потенциала да сме част от един друг разговор - за търсене на мостове за излизане от конфликта", каза Стойнев.