"Аз мисля, че ръководството на БСП ще намери такава формулировка, с която хем да не носи отговорност, ако се прати военна помощ на Украйна, хем да остане в коалицията."

Това заяви днес пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на заявката на лидерката на БСП Корнелия Нинова, че ако Министерски съвет реши да се изпратят оръжия на отбраняващата се страна, то партията й ще напусне управляващата коалиция. 

Освен това Радев коментира, че София трябвало "повече да внимава в отношенията си с Русия от други европейски държави, защото ме по-близо и имаме историческа диаспора в Украйна".  Всъщност държави, които са много по-близо до Русия и имат директни сухоземни граници с нея - като прибалтийските например - нямат такива съображения. 

Според Радев сме били и по-зависи от други държави в ЕС от руския газ, като за пример бе дадена Испания, която взима само 6% от потреблението си от "Газпром". 

"България е лоялен член на ЕС и НАТО и е солидарна с нашите партньори и съюзници, но имам чувството, че много хора говорят без да имат собствено мнение. При други става въпрос за невежество", заяви Радев. 

Той е един от най-гласовитите критици на изпращането на оръжия за Украйна, защото смята, че така страната ни ще стане част от войната. Отговор на въпроса защо другите 25 страни в ЕС, които са изпратили такава помощ не са станали част от войната - Радев все още не е дал. 

И за пореден път се солидаризира с позицията на ГЕРБ, че вкарването на посредник между България и "Газпром" ще увеличи цената за газа до нас. Припомняме, че и в момента посредник има - "Газпром експорт", а в България цената се определя от монополист - "Булгаргаз".