Председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" (ПП) Андрей Гюров не очаква която и да е от формациите съставляващи управленската коалиция да я напусне заради оказването на помощ за Украйна. Както Клуб Z писа, очаква се днес парламентът да вземе решение за оказване на "военно-техническа" помощ за нападнатата от Русия страна, която на този етап ще се изчерпва само със заявката на украинския президент Володимир Зеленски българските военни заводи да ремонтират пострадалата от бойните действия тежка украинска техника.

Припомняме, че от БСП и "Демократична България" поставиха като "червена линия" оказването на военна помощ. Левицата обяви, че напуска коалицията при изпращането и на един патрон за Украйна, а ДБ - ако не изпратим. Според Гюров формулировката "военно-техническа" удовлетворява и двете крайни позиции. Именно това предложение се очаква да се гласува днес в парламента и да бъде прието с голямо мноинство, в т.ч. с гласове на опозицията. 

"Имаме позиция и стратегия в зала, така че днес да бъде подкрепена от широко мнозинство и то по начин, който не застрашава сигурността и стабилността на коалицията", посочи Гюров тази сутрин в ефира на бТВ. 

По думите му това решение било най-балансираното. ДБ и ГЕРБ предложиха военна помощ, а ПП само "техническа", но в последствие коалицията се разбра за редакционна поправка, включваща и "военна".

"Не мога да гарантирам, че всички в коалицията ще гласуват по един начин", посочи още председателят на групата на ПП в парламента на въпрос как ще гласуват от партията на Корнелия Нинова. "Мисля че имаме сближаване в коалицията", допълни той.

Любопитното е, че в коалицията се бяха разбрали да гласуват така, че да не зависят от ГЕРБ и ДПС. Т.е. монолитно. 

"Не мисля, че на този етап която и да е партия в коалицията е на етап да обмисля напускането на коалицията или управлението", посочи Гюров на въпроса очаква ли се правителството да се разпадне заради БСП с приемането на военната помощ.

Той затвърди: на този етап не се очаква България да изпраща оръжия и боеприпаси на Украйна. Така формулираният проект на решение обаче давал широк мандат на правителството да реши сега или на по-късен етап какво точно представлява "военно-техническа помощ". "Всичко е възможно, разбира се", заяви Гюров в отговор на въпрос може ли да се разшири помощта и с оръжия в последствие.

"Неслуайно Зеленски изрази желанията и очакванията на Украйна относно какъв тип помощ можеда окажем и нашето предложение е да се съобразим с това", посочи все пак в заключение председателят на групата на ПП.

Тоест - България остава на нивото ремонт на техника по темата с въоръженията.

Всички можели да се припознаят в проекта на решение - и БСП и ДБ, заяви в заключение той. Но отказа да отговори дали определя като "позорна" позицията на Корнелия Нинова, която също като президента Румен Радев изповядва тезата, че помощ за Украйна удължава войната. Затова да не пращаме никаква. Припомняме, че вицепремиерът и финансов министър, който е и лидер на ПП - Асен Василев определи именно като позорна позицията на държавния глава.