Напълно неочаквано германският канцлер Олаф Шолц обяви в телевизионно интервю за телевизия ZDF, че на този етап не възнамерява да ходи в Украйна, защото е обиден на укранските управляващи. Причина за обидата му е отказът на Зеленски да покани президента Щанмайер.

Украйна обвинява Щайнмайер в твърде близки контакти с Путин и напълно погрешна политика спрямо Русия през последните години, която е подпомогнала нападението на Украйна. Самият Щайнмайер призна, че това е така и се извини на украинците.

В отговор на позицията на Шолц украинският посланик в Германия Андрий Мелник нарече канцлера „обидчив лебервурст“. Медиите масово разкритикваха Шолц и напомниха, че сега не е време за игра на гордост, а трябва да се покаже единност спрямо Русия.

След дълги колебания Олаф Шолц обяви миналата седмица, че Германия все пак ще даде тежко оръжие на Украйна. Става дума за бронирани машини „Гепард“. По-късно стана ясно, че към доставката не са включени муниции, което прави тези машини напълно непригодни за употреба. Проблемът е, че самата Германия отдавна не произвежда муниции и сега търси изостанали такива по складовете на други държави като Бразилия.

Въпреки това Шолц заяви, че отношението на Украйна е несправедливо „при цялата помощ, която Германия оказва“. 

„Украинците не са ни длъжни с нищо, те се бият за цяла Европа в момента“, написа обаче „Шпигел“. Подобни коментари има и в другите медии.

„Да се обидиш заради отказа да бъде приет Щанмайер не е рационално, а емоционално решение, което пречи в момента на всички ни“, коментира още „Шпигел“.

Вместо Шолц в Украйна ще отиде лидерът на опозицията и председател на ХДС Фридрих Мерц. Първоначално той трябваше да придружава Шолц, но сега ще е там сам.