Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призна, че е водел погрешна политика спрямо Русия и преценките му за истинските намерения на Кремъл и Путин са били напълно погрешни. „Трябваше да послушаме страните от Източна Европа, те ни предупредиха“, заяви президентът в телевизионно интервю.

Щайнмайер бе критикуван остро за опитите си да поддържа приятелски тон с Путин още като част от групата за преговори за мир в източна Украйна. 

„С Путин няма да има връщане към нормалността“, призна сега той.

„Тъжното е, че се провалихме по много точки“, заяви още президентът. Един от провалите е опитът Русия да бъде приобщена към Европа и опитите за създаване на обща нова струкутра на сигурност на базата на демократичните отношения.

„Заблудих се, както и много други“, признава още Щайнмайер.

„Путин се превърна във военнолюбец, скрит в бункера. Беше изцяло погрешна преценката ни, че той не би рискувал политическото, икономическото и моралното унищожение на своята страна, за да осъществи империалистическите си фантазии.

Трябваше да вземем по-сериозно предупрежденията на Източна Европа“, каза президентът, който бе външен министър между 2005 и 2009 и между 2013 и 2017 година.

„Заинатяването ни със „Северен поток“ 2 беше грешка, защото загуби доверието в нас от страна на политическите ни партньори“, посочи още Щайнмайер.

Украинският посланик в Берлин Андрий Мелник оцени признанието на Щайнмайер като „само първата стъпка“. „За нас сега е важно да има и действия и Германия да подкрепи пълно ембарго и на неергийните доставки“, каза той.