Докато руските войски напускат в паническо бягство позициите си в Харковска област, бившият руски президент Дмитрий Медведев реши да заплаши Киев с пълен разгром.

Медведев, който сега е зам.-председател на Съвета за сигурност, написа в канала си в Телеграм, че сегашната преговорна позиция на Руската федерация спрямо Украйна била само "детска разгрявка" с сравнение с предстоящи искания за пълна капитулация, предаде ТАСС.

Репликата му беше по повод отказа на украинския президент Володимир Зеленски да преговаря при поставяните от Русия ултиматуми. Те станаха причина преговорите, започнали в началото на войната, да бъдат прекратени.

Днес Украйна отказва, включително и под дискретен натиск на западните си партньори, да седне на масата на преговорите, преди да е принудила Русия да се изтегли от всички окупирани от нея украински територии от началото на 2014 г. Те включват Крим и Донбас.

В изказване на 10 септември 2022 г. украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че опцията за преговори, ако Русия се изтегли до позициите си от началото на инвазията на 24 февруари 2022 г., вече не съществува.

"Днешните "ултиматуми" са детска разгрявка пред исканията на бъдещето", написа Медведев, цитиран от ТАСС. "И той (Зеленски - б.р.) ги знае: тотална капитулация на киевския режим според условията на Русия".

В по-ранно интервю за Си Ен Ен Зеленски каза, че в сегашния момент не е готов на преговори с Москва.

"Това е мой принцип - не говоря с тези, които поставят ултиматуми".

През изтеклата седмица украинските войски разгромиха и обърнаха в бягство руската групировка в североизточната Харковска област, освобождавайки 3 000 кв. километра украинска територия от нашествениците.

Според военните наблюдатели по този начин украинските въоръжени сили са направили прелом във войната, осуетявайки руските планове за завземане с настъпление от север на целия Донбас, т.е. на източните Донецка и Луганска област.

Контранастъплението на украинските войски продължава и днес, като командването им съобщи, че за изтеклите 24 часа те са освободили още 20 селища в Харковска област.

В същото време екипи възстановяваха електроснабдяването и водоснабдяването на големи райони на столицата Киев и на Харковска област след руски въздушни удари снощи, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на местните власти.

Ударите по Харков, втория по големина украински град, се повториха и днес през деня, съобщи в Телеграм кметът Игор Терехов. Той каза, че е разрушена критична инфраструктура и са прекъснати електричеството, водоснабдяването и електротранспортът в града с население от 1,4 милиона души преди войната.

Украйна трябва да защити от руски контраатаки огромната територия, която е отвоювала през последните дни,  заявява Резников в публикувано днес интервю за британския в. "Файненшъл таймс", предаде БТА.

По думите му контранастъплението на Киев е преминало "по-добре от очакваното".

"В резултат на контранастъплението се освобождава територия и след това трябва да я контролирате и да сте готови да я защитавате", казва Резников.

Украинският блицкриг, наречен от Резников "снежна топка, търкаляща се надолу по склона", е най-голямото поражение на Русия от момента на пълномащабното й нахлуване в Украйна на 24 февруари, отбелязва "Файненшъл таймс".

По думите на Резников украинските войски са уморени след шестдневното си настъпление, но духът е висок.

"Това е знак, че Русия може да бъде победена", добавя той.

Руски подкрепления може да започнат контраатака по линията за снабдяване на украинската армия, предупреждава министърът. Освен това, ако украинските войски напреднат прекалено много, те може да бъдат обкръжени от руски сили, посочва той пред вестника.

Кадировците се връщат в зоната на боевете

Елитните подразделения на Чеченската република, начело с Адам Делихманов, са се върнали в зоната на "специалната военна операция" в Украйна след предоставена им почивка, съобщи лидерът на кавказката република Рамзан Кадиров в своя канал в Телеграм. 

Той посочи, че бойците му са участвали в завземането на Мариупол, Северодонецк, Лисичанск и Попасна - места на тежки боеве в Донбас. Не се казва къде ще бъдат дислоцирани чеченските подразделения сега.