Руските жертви в т.нар. "специална операция" в Украйна към края на август са били близо 50 000, твърди в един от профилите си във Фейсбук живеещият в изгнание руски бизнесмен Михаил Ходорковски.

Той публикува факсимиле на документ (виж целия статус долу - б.р.), за който твърди, че е секретно писмо на руското министерство на финансите от 26 август 2022 г. То се отнася за броя на убитите руски военни до 24 август с.г., т.е. за шест месеца война и за изплатените на близките им обезщетения. 

В писмото се казва, че броят на загиналите до посочената дата е 48 759 и че на семействата им са изплатени 361,4 милиарда рубли (приблизително 11,5 милиарда лева).

За всеки загинал войник се полага обезщетение от 7,4 милиона рубли (приблизително 234 400 лева).

До момента няма коментар от руска страна за тези данни.

В сметката не влизат убитите мобилизирани и доброволци от самообявилите се сепаратистки Донецка и Луганска "народни републики" в Източна Украйна, които са признати само от Русия, макар да е възможно някои от тях да са имали руски паспорти.

Русия започна да издава документи за самоличност и да дава гражданство по ускорена процедура на жителите на откъсналите се през 2014 г. с нейна подкрепа анклави. 

Руското министерство на отбраната досега два пъти е обявявало брой на убитите в "специалната военна операция". На 25 март 2022 г. то отчете, че те са били 1351, а на 2 март с.г. - 498.

Според официалните украински данни руските военни жертви досега са 52 950.