Европейската комисия предложи днес допълване на регламента на Евроюст – Агенцията на ЕС за сътрудничество в наказателното правосъдие.

Новината съобщи говорителят на ЕК Кристиан Виганд.

Намерението на Комисията бе огласено за първи път на 13 април.

Евроюст ще получи правомощията да събира, съхранява и споделя доказателства за военни престъпления в Украйна. В момента това е трудно да се прави поради продължаващия конфликт. За да бъде гарантирана отговорността за престъпленията в Украйна, от изключителна важност е да бъде уредено безопасно съхранение на доказателствата извън нея. Важна е също подкрепата за разследванията и съдебните преследвания от редица европейски и международни съдебни органи.

От март Евроюст оказва подкрепа на съвместнияевропейско-украински екип, проучващ възможни военни престъпления в бившата съветска република. Настоящият регламент на Агенцията обаче не засяга актуалната ситуация и престъпления в такъв размер. Затова той трябва да бъде обновен.

„Борбата на Украйна е и наша борба. Трябва да работим заедно, за да гарантираме, че военнопрестъпниците ще бъдат изправени пред съда“, коментира зам.-председателят на ЕК за ценностите и прозрачността Вера Йоурова.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс смята, че за целта трябва да бъде гарантирано безопасно съхраняване, анализиране и обмяна на доказателствата с националните и международните компетентни органи, включително с Международния наказателен съд (МНС).

В момента е невъзможно доказателствата за военни престъпления да бъдат съхранявани в безопасност в Украйна, категорични са от ЕК. Трябва да бъде създадено централно хранилище за копия. Там ще бъдат пазени доказателства, събрани от агенциите на ЕС, националните и международните власти.

Евроюст трябва да координира дейността си с Европол.

Днешното предложение на Комисията ще бъде предмет на преговори с Европейския парламент и Съвета на ЕС.