„Ако Русия спре да се сражава, ще има мир. Ако Украйна спре да се сражава, тя ще престане да съществува като независима страна.“

Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща в Брюксел с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Двамата имаха среща със Северноатлантическия съвет – посланиците на страните членки на алианса.

Столтенберг обеща, че пактът ще подкрепя Украйна в дългосрочен план при прехода й от съветско към натовско въоръжение.

„Войната в Украйна навлиза в критична фаза. Украинските сили успяха да спрат офанзивата на Москва в Донбас, да нанесът удар по руските линии и да си отвоюват територии. Само за няколко дни видяхме напредък и на юг в Херсон, и на изток в района на Харков. Това показва смелостта, уменията и решимостта на Украинските сили. И показва, че нашата подкрепа прави разликата всеки ден на бойното поле“, каза генералният секретар.

Той изтъкна, че цената, която НАТО плаща за войната и последиците й като поскъпването на енергията, се изцислява в пари. Докато цената, която плращат украинците, се измерва с всекидневна загуба на живот.

„Но всички ние ще платим много по-скъпо, ако Русия и другите авторитарни режими видят, че агресията им дава плодове“, предупреди Столтенберг.

Според Блинкън е твърде рано да се каже накъде ще тръгнат събитията в Украйна, какво ще се получи от тях и как точно ще свърши всичко това.

„Но мога да кажа, че Киев действа много целенасочено, подпомогнат с ресурси, които много от нас му осигуряват. Но защо съм толкова убеден в успеха на украинците, че ще отблъснат руската агресия - било на североизток, в Донбас или на юг? По една много проста причина - това е украинска земя, а не руска“, категоричен бе дипломат номер 1 на САЩ.

Той съобщи, че е уверил украинския президент Володимир Зеленски в непоклатимостта на американската подкрепа.

„Президентът Владимир Путин смяташе, че неговата инвазия ще демонстира руската военна мощ и нейното съвършенство. Вместо това руската армия се обръща за помощ към Северна Корея и Иран за ужасно необходимите военни доставки“, изтъкна Блинкън.