Европа има възможност да се освободи от енергийната си зависимост от Русия, която и без друго сериозно намали доставките на газ. Това заяви днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

"Налице е огромна възможност да се отървем веднъж завинаги от тази зависимост от Москва, да се отървем от тази власт, която Русия упражнява над Европа, използвайки енергетиката като оръжие", каза Антъни Блинкън пред медии, преди да отлети от Полша за Брюксел, след като вчера посети Киев.

В края на миналата седмица Русия спря доставките по стратегическия газопровод  "Северен поток 1" с твърдението, че наложените след началото на руската инвазия в Украйна западни санкции възпрепятстват поддръжката на последната работеща турбина. Операторът на турбината "Сименс Енерджи" отрече твърденията на Кремъл. Поначало ако има проблеми със "Северен поток 1", Русия може да увеличи доставките на природен газ по останалите тръбопроводи към Европа, но фактът, че не го прави, разкрива, че предполагаемата техническа неизправност е просто повод, за да бъде засилен натискът върху страните от Стария континент.

До този момент Русия се възползва от скока в цените на електроенергията, за да напълни хазната си въпреки силно понижения износ на петрол и газ, отбелязва АФП.

Американският държавен секретар ще настоява при днешното си посещение в щаб квартирата на НАТО за "единство" между страните членки на организацията, за да "се гарантира че алиансът ще бъде възможно най-силен, за да възпре, каквато и да е нова агресия от страна на Русия".