"Има общини, при които над 90% от договорената стойност на всички обществени поръчки се възлага на базата на само една класирана оферта."

Тези тревожни данни разкрива министър-председателят Кирил Петков пред депутатката от ГЕРБ Деница Николова в отговор на нейно парламентарно питане. Констатацията е направена на база изготвен от Агенцията за обществени поръчки (АОП) вътрешноведомствен доклад, адресиран до вицепремиера и финансов министър Асен Василев, който все още не е публичен.

Николова е задала въпроса си към Петков заради негово публично изказване, че по над 90 на сто от евросредствата в процедурите има само една кандидатстваща фирма, като се позовава на доклад. Тя иска да знае какъв е този доклад, каква одитна методология е била приложена, какъв е обхватът му и др.

В своя отговор премиерът посочва, че АОП е извършила проверка на всичи обществени поръчки, възложени от големи публични възложители от въвеждането през 2020 г. на Централната автоматизирана система "Електронни обществени поръчки" до 22 февруари включително. В обекта на проверката са попаднали 27 от най-големите общини в страната, съвпадащи с областните административни центрове, както и 10 от 14-те ВиК оператора в страната. Не се споменава кои и дали сред тях е и София.

Анализирано е в т.ч. и при колко оферти има само един от един класирани кандидати. И именно оттам идва констатацията за 90-те процента при общините. 

Петков посочва още, че по същество това не е одитен доклад, а статистическа информация, следователно не е ползвана специална одитна методология. Но тази информация...

"...поражда изключително тревожни изводи относно състоянието на пазара на обществени поръчки и свидетелства за значителни ограничения в свободната конкуренция, неикономичност в разходването на публични средства и потенциално наличие на множество закононарушения, свързани с ограничителни критерии за подбор, незаконосъобразни методики за оценка на офертите и нередности при тяхното разглеждане, оценка и класиране", пише министър-председателят до депутатката на Бойко Борисов.

По думите му докладът разкрива "системност на явленията" и препоръчва ред законодателни именения. На финала Петков посочва, че след като той бъде финализиран, ще бъде публично оповестен.