"Не разбирам от какво се притесняват общините. Не виждам кое е заплашителното и страшното. Ако са си харчили прозрачно, да дойдат при нас. Още нито една община не е дошла с директни искания."

Така премиерът Кирил Петков отговори на депутата от ДПС Джейхан Ибрямов, който в рамките на днешния парламентарен блиц контрол попита как и кога ще бъдат подпомогнати общините и социалните заведения, които се оплакват, че не могат да заделят средства, за да плащат сметките си за ток. А контекстът бе вчерашната заявка на премиера, че преди да получат помощ, държавната финансова инспекция ще ги проверява как са харчили бюджетите си.

Същата заявка премиерът даде и днес от трибуната, като на няколко пъти посочи, че недоумява защо, ако една община смята, че изрядно и прозрачно е управлявала финансите си, не отива в Министерския съвет да поиска допълнителна помощ, а би се притеснявала от проверка на АДФИ. И пак използва изнесените от "Спаси София" данни за една поръчка за улично осветление в София.

"Общини вече получават помощи (250 лв. на мегаватчас), тук става въпрос за допълнителни. Министерският съвет реши да направи работна група, която да изиска какви средства им трябват, но когато видяхме примера с лампите от Столична община (СО) и едновременно с това получихме желание за още финансова помощ, се стреснахме. Дали имат наистина нужда? Трябва да сме сигурни, че както в СО нямаме четири пъти повече разходи - една лампа от едната страна на улицата да излиза 5757 лв., а от другата - 1587 лв. 

Държавата няма пари. Взимаме тези пари от данъкоплатците и ги преразпределяме. Когато някой ги харчи като СО, ние сме много притеснени", посочи Петков.

На този отговор депутатът от ДПС реагира, че не може да се хвърлят обвинения и да се правят "констатации" по фейсбук публикации, визирайки тази на "Спаси София" и представителя на организацията в СО - общинският съветник Борис Бонев. А Христо Гаджев (ГЕРБ) посъветва премиера да прочете днешен материал във в. "Капитал", в който изнесените от гражданската организация данни били оборени.

На помощ се притече Драгомир Стойнев (БСП), за да попита чака ли се компенсация за социалните домове. Въпросът бе към вицепремиера и финансов министър Асен Василев, който повтори това за 250-те лева на мегаватчас - за януари и за февруари. И скастри бившите управляващи:

"Превърнали сме директорите на училищата и общините в търговци на енергия - заради либерализацията на пазара. Ако на някоя община не ѝ стигат парите, да дойде и да каже". 

След което анонсира идеята за централизирано закупуване на енергия с помощта на държавата.

"Това, уважаеми колеги от ГЕРБ, ако бяхте направили преди две години, нямаше да има проблем нито с тока на общинте, нито с тока на училищата, нито с тока на детските градини и дори с тока на Столична община", посочи той.

И допълни, че в проектобюджетът, който предстои парламентът да разгледа, е предвидено с 15% повече трансфери към общините и с 30% повече за капиталови разходи.