Проверка на обществена поръчка на Столична община ще разпореди премиерът Кирил Петков още утре, обяви той в социалните мрежи. Поводът - скандални разкрития за огромна разлика в цените между две улични лампи в центъра на София.

Тази сутрин в ефира на бТВ независимият общински съветник Борис Бонев разкри цените между две фирми, които са спечелили обществена поръчка за изграждане на улично осветление в града - за едни и същи продукти. 

"В северна София една лампа ни излиза 5757 лв., а в южна София - 1587 лв.", обяснява Бонев.

И дава абсурден пример - тази разлика в цените се отразява и на две лампи, една срещу друга, в центъра на София - едната от страната на бившия Партиен дом, другата - между БНБ и президенството. И дава пример за отделни части, които гражданската организация "Спаси София" е закупила от обикновен магазин, спазвайки всички изисквания на обществената поръчка. Една стандартна клема например струва 139 лв. в магазина, а софиянци са платили 910 лв. на една от фирмите.

Когато има подобен случай, значи наистина ни трябва Антикорупционна комисия с разследващи функции, пише пък премиерът Петков във Фейсбук.

"Час по-скоро! Законът за КПКОНПИ е огромен приоритет! Едновременно с това от общинската администрация ни казват, че София нямала бюджет да покрие цените на тока и щяла да разрежда градския транспорт…", отбелязва той.

И повтаря мантрата на ПП - когато се изчистят корупционните практики, ще има бюджет за всичко. Не пропуска да поздрави и Борис Бонев за разкритието.

По-късно Столична община обяви, че ще извършва вътрешен одит на процедурите по изграждането на уличното осветление в града - по заповед на кметицата Йорданка Фандъкова. 

Според зам.-министъра по транспорта Кристиан Кръстев, средната цена, която се плаща на двете фирми, е "приблизително една и съща". Това става, тъй като договорите имат два елемента - цените за изграждане и ремонт и цените за поддръжка. Едната фирма е дала по-високи цени за едното, другата - за второто, което обяснява голямата разлика в цените, твърди той.