Кралицата на Великобритания Елизабет II почина вчера на 96 години. Синът й, принц Чарлз, автоматично стана крал в същия момент, а сега на него и на кралския двор им предстои сложна задача - множеството церемонии около смяната на монарха и погребението на покойната кралица.

При това част от церемониите се организират не само на Острова, но и в другите 14 държави, на които Елизабет II бе държавен глава. Много официални събития в страната ще бъдат отменени - днес е първият от 10-те дни национален траур.

Флагът на Великобритания ще бъде свален наполовина на всички публични сгради в Обединеното кралство. Кралският флаг, персоналното знаме на монарха обаче, няма да помръдне - защото монархът никога не умира.

Предстои официално обявяване на смъртта на кралицата след среща на специален съвет в 500-годишния дворец на Св. Джеймс в Лондон, след което и официално обявяване на новия крал. Това е затворена среща, но всъщност присъстват стотици гости и членове на Тайния съвет на монарха.

След срещата обявяването ще бъде прочетено от балконите на двореца, съпроводено от топовни залпове в столицата. После ще бъде повторено във всички други столици в Обединеното кралство - Единбург, Кардиф и Белфаст. А знамената ще бъдат върнати на нормалната си височина след това. Залповете ще продължат 24 часа и ще бъдат общо 96, по един за всяка година от живота на кралицата.

За пръв път официалното обявяване на новия крал ще бъде показано на живо, по телевизията.

Следват и редица смени на титли. Принц Уилям, който става престолонаследник, ще вземе титлата на баща си - херцог на Корнуол. Кейт Мидълтън пък ще заеме същата титла от Камила, която става кралица консорт.

В двореца "Св. Джеймс" и на други места в страната ще бъдат поставени книги за съболезнования. Такава ще има и в британското посолство у нас, стана ясно днес.

Ще бият и камбаните на абатството в Уестминстър, катедралата "Св. Павел" и тези на замъка Уиндзор. Очаква се служба в катедралата "Св. Павел" в следващите дни, на която кралското семейство няма да присъства - тя е за поданиците й. Вероятно в цялата страна ще има служби. 

А след две седмици ще бъде погребението - тялото на кралицата трябва да бъде преместено от Шотландия, където почина, в Англия.

Всичко това е одобрено от Елизабет II преди смъртта й, по същия начин, по който съпругът й Филип планира детайлите на своето погребение. Крал Чарлз III трябва само да ги одобри.