Световният номер 1 Новак Джокович нарече "лудост" решението на организаторите на "Уимбълдън" да забранят на руснаци и беларуси да участват в турнира тази година.

Официално потвърждение за това дойде вчера, след като се говореше в последните дни.

Това е първият турнир от Големия шлем, който спира от участие тенисистите от двете страни, което означава, че номер 2 в света при мъжете Даниил Медведев от Русия и четвъртата в световната ранглиста Арина Сабаленка от Беларус няма да могат да играят на тревните кортове край Лондон от 27 юни до 10 юли.

Джокович, който е израснал в разкъсаната от война Сърбия, каза, че спортистите нямат нищо общо с продължаващия конфликт.

"Винаги ще осъждам войната, никога няма да я подкрепя. Преживял съм я като дете, заяви Джокович пред репортери на "Сърбия Оупън", турнир на АTP 250 в Белград. - Знам колко емоционална травма оставя. В Сърбия всички знаем какво се случи през 1999 г. На Балканите сме имали много войни в най-новата ни история. Не мога обаче да подкрепя решението на "Уимбълдън", мисля, че е лудост. Когато политиката се намесва в спорта, резултатът не е добър."

Решението на "Ал Инглънд клъб" (AELTC) беше критикувано от асоциаците ATP и WTA. Това е първият случай, в който играчите са наказани въз основа на определена националност след Втората световна война, когато германските и японските тенисисти бяха извадени от участие в тенис турнирите, припомня БТА.

От началото на войната руснаци и беларуси бяха извадени от отборните шампионати, но могат да участват във всички индивидуални турнири с неутрален статут.

"Отново спортистите стават заложници на политически пристрастия, политически интриги, враждебни действия срещу страната ни. Това е неприемливо", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от агенция Интерфакс.

Реакции от страна на женската и мъжката тенис асоциация

"Вярваме, че едностранното решение на "Уимбълдън" и LTA (Британската тенис асоциация, бел. ред.) да изключат играчите от Русия и Беларус от тазгодишния турнир на трева е несправедливо и има потенциал да създаде опасен прецедент в спорта, се казва в изявление на ATP. - Дискриминацията въз основа на националност също представлява нарушение на нашето споразумение с "Уимбълдън", което гласи, че участието на играчи се основава единствено на ранглистата на ATP."

ATP допълва, че "всеки начин на действие в отговор на това решение сега ще бъде преценен след консултация с нашия борд и съвета на членовете".

Женската тенис асоциация (WTA) също разкритикува решението и каза, че е "много разочарована":

"Дискриминацията и решението да се съсредоточи такава дискриминация срещу спортисти, които участват самостоятелно като личности, не са нито справедливи, нито оправдани."

Отговорът на организаторите на "Уимбълдън"

AELTC заяви, че "ще обмисли и отговори по съответния начин", ако обстоятелствата се променят до юни.

"При обстоятелствата на такава неоправдана и безпрецедентна военна агресия би било неприемливо руският режим да извлича каквито и да било ползи от участието на руски или беларуски играчи на "Уимбълдън". Следователно нашето намерение е, с дълбоко съжаление, да забраним участието на руски и беларуски тенисисти на турнира през 2022 г.", се казва в изявлението на "Ол Инглънд клъб".

Британският тенис асоциация (LTA) също заяви, че ще се присъедини към наказанието, което означава, че тенисистите от Русия и Беларус няма да могат да участват и на други професионални турнири тази година, включително в Лондон, Нотингам, Бирмингам и Ийстбърн.

"Признаваме, че това е тежко за засегнатите лица и сме натъжени, че те ще страдат за действията на лидерите на руския режим. Ако обстоятелствата се променят съществено до юни, ние ще разгледаме и ще реагираме", каза Иън Хюит, председател на "Ол Инглънд клъб".