Шефовете на Мъжката тенис асоциция (ATP) и на Женската (WTA) взеха решение да забранят на руските спортисти да се състезават в турнирите си с флага и от името на Русия, гласи официално съобщение.

Те могат да участват, но само като неутрални.

В съвместното изявление се съобщава, че в мачовете с участието на руски тенисисти няма да се споменава името на страната. Същото ограничение ще има и за тенисистите от Беларус. Решението ще бъде в сила до следваща евентуална промяна.

Отменя се и турнирът за Купата на Кремъл, който трябваше да се състои през месец октомври в Москва. По-рано от Международната федерация по тенис прекратиха членството на тенис федерациите на Русия и Беларус и отмениха турнирите в тези страни.

Аналогична е мярката и на Международната автомобилна федерация (ФИА) - руснаци могат да се състезават само с имената си. 

Това става в момент, в който почти всички големи спортове забраняват на руснаци и беларуси да участват, а домакинства на турнири и първенвства на Русия се отнемат. Такава препоръка отправи Международният олимпийски комитет.

Русия и Беларус са изолирани от футбола, баскетбола, волейбола, хокея на лед, леката атлетика, гимнастиката, бойните спортове (борба, бокс, бойни изкуства), спортна стрелба, плуване, ски, колоездене и т.н. и т.н.