Тенисистите на Русия и Беларус няма да имат право да участват на "Уимбълдън" (27 юни - 10 юли) тази година заради войната в Украйна, предаде Би Би Си. Официално потвърждение от организатора "Ол Инглънд клъб" дойде по-късно днес.

Това е първият индивидуален турнир, който спира състезатели на двете страни. От началото на инвазията те могат да участват навсякъде, като условието е да са с неутрален статут. Със забрана са за отборните надпревари "Купа Дейвис" и "Били Джийн Кинг къп", като и в двете са шампиони, но не могат да защитават титлите си.

Преди дни стана ясно, че "Ол Инглънд клъб" води разговори с британското правителство по казуса.

Забраната ще попречи на световния номер 2 Даниил Медведев да се изяви на тревата край Лондон. Също така на звезди като Андрей Рубльов (№8), Карен Хачанов (№26), Аслан Карацев... Най-високо ранкираната състезателка при жените, която ще пострада от санкцията, е Арина Сабаленка (Беларус) - №4. Тя достигна до полуфинал през миналата година.

Вратата е затворена също за Анастасия Павлюченкова (Русия), Виктория Азаренка (Беларус)... И двете са в топ 20 на WTA.

Всички те могат да участват на "Ролан Гарос" - вторият за годината турнир от Големия шлем, който по време е преди Откритото първенство на Великобритания.

Информациите от Лондон по казуса бяха противоречиви. Спортният министър Найджъл Хъдълстоун заяви наскоро, че "никой не развява знаме в подкрепа на това руснаци и беларуси да бъдат допуснати".

А шефът на WTA Стив Саймън коментира пред Би Би Си, че не очаква да се стигне до забрани. Тенис организациите отмениха турнирите на всички нива в Русия тази година. 

Би Би Си коментира в кратък анализ, че мотивът за решението е възможната реакция на публиката спрямо руснаци и беларуси по време на мачовете. В случай, че можеха да участват, много вероятно е да бъдат освирквани, което би създало много главоболия на организаторите и породило напрежение в надправарата. С други думи - "Ол Инглънд клъб" се съобразява с публиката най-вече.

По-рано тази година Данаил Медведев имаше обтегнати отношения с феновете на "Аустрелиън оупън". Той няколко пъти се оплака от отношението към него, а след драматичния финал с Рафа Надал заяви, че "детето в него спряло да мечтае".