Руският тенисист Даниил Медведев даде много интересна пресконференция след драматичната си загуба от Рафаел Надал в епохалния финал на Откритото първенство на Австралия с 2:3 сета. 

Световният №2 поведе с 2:0 и вероятно вече е виждал как спира още едно величие да спечели титла №21 в Големия шлем, но испанецът имаше последната дума в мач, продължил 5:24 часа.

Медведев застана пред журналистите и неочаквано започна с разказ за първите си години в тениса - как е хванал ракетата на 6 години, на 12 е заиграл в международни турнири и т. н.

"Това е историята на едно хлапе, което мечтаеше за големи неща в тениса... Говоря за няколко момента, в които детето спира да мечтае и днес беше един от тях. Но аз няма да обяснявам какво конкретно се случи, рече шампионът от US Open. - Така че от днес започвам да играя за себе си и моето семейство, за хората, които ми вярват. За всички руснаци, разбира се, защото чувствам голяма подкрепа от тях.

Ако в Москва има турнир на твърд корт преди "Ролан Гарос" или "Уимбълдън", аз ще участвам там, дори ако трябва да пропусна "Уимбълдън", "Ролан Гарос" и който и да било друг турнир. Детето спря да мечтае. Детето вече ще играе за себе си и това е всичко. Това е моята история, благодаря ви, че ме изслушахте."

Той все пак трябваше да отговаря на въпроси - уточни, че няма нищо против журналистите, дори напротив, приятно му е да говори с тях, те "разбират нещата". 

И даде някои пояснения:

"Преди сервис на Рафа дори в петия сет, някой се провикваше: "Давай, Даниил!" И това бе изненадващо за мен, но останалата част от публиката веднага реагираше с "шшшшшшт". Този звук. Когато аз сервирах, не чувах нищо такова. Това е разочароващо. Неуважително е и разочароващо. Не съм сигурен, че след като навърша 30 години ще продължа да играя тенис. Зависи какво ще ми кажат хората около мен, но детето, което мечтаеше, вече не е част от мен след ден като днешния. Ще ми бъде трудно да продължа с тениса при тези обстоятелства."

Медведев говори за случаите, в които двамата тенисисти застават на сервис. В тениса има правила за това какво може и не може да прави публиката в такива моменти, както и докато трае точка, гейм и т. н. Надал имаше подкрепата на огромна част от публиката на "Род Лейвър арена" и тя се стараеше да не му пречи при начален удар. Обратно - в някои случаи с Медведев се вдигаше много шум, така и съдията на стола трябваше да приканва за тишина.

Първата ракета на Русия мина през доста дискусионни моменти в отношенията си със зрители и рефери по време на турнира. Той бе освиркван на мача си с Ник Кириос, макар че според мнозина, звукът не бил "ууууу", а "суууу" (възгласът на Кристиано Роналдо, когото австралиецът копира, бел. ред.). След срещата влезе в задочен диалог с публиката, а пред "Евроспорт" каза, че някои фенове са с нисък коефициент на интелигентност.

Той бе срещу аудиторията на корта и в страхотния сблъсък с Феликс-Оже Алиасим, когато отново трябваше да играе пет сета и този път той да обръща от 0:2. Цял свят пък научи за начина, по който се държа със съдията на стола в полуфинала със Стефанос Циципас. Тогава Медведев повиши тон, няколко пъти повтори, че бащата на гърка му дава указания за всяка точка. Попита арбитъра дали е "глупав", нарече го "малко коте" и т. н. Заради това беше глобен с 12 хиляди долара.

Диалози с човека на стола имаше и на финала с Надал. Тогава 25-годишният московчанин бе чут да казва по време на почивка, че нямало да стане само с "моля", тъй като много от присъстващите били "идиоти".

"Всеки път, когато изляза на корта в тези мачове, не мисля, че има много хора, които са за мен, продължи руснакът за съперничеството си с Тримата големи. - Това се трупа и трупа, но днес бе върхът. Дали националността играе роля? Мисля, че играе ключова роля. Виждам какво става, когато играеш с някой от друга страна. Публиката е за него, не за руснака."

Рафа Надал, който след мача заяви, че никога в кариерата си не е чувствал по-голяма умора, е на друга вълна. Той цени титлата, защото е наясно, че възможностите ще са все по-малко, предвид възрастта му и и някои здравословни казуси. Сега ще си почива и празнува, преди да реши кога и къде ще играе отново. Изненадан е от самия себе си, защото допреди няколко месеца не е бил сигурен дали ще играе отново, изживял е тежки моменти.

Междувременно триумфът му бе приветстван и от Роджър Федерер, и от Новак Джокович.

"Какъв мач! Към моя приятел и велик съперник Рафаел Надал - сърдечни поздравления за това, че стана първият, спечелил 21 титли в Големия шлем на сингъл, написа Маестрото в социалните мрежи. - Преди няколко месеца се шегувахме, че и двамата сме на патерици. Изумително. Никога не подценявайте велик шампион. Твоята неуморна работна етика, отдаденост и борбен дух са вдъхновение за мен и за много други по света. Горд съм, че споделям тази ера с теб и че допринасям за мотивацията ти да гониш по-големи постижения. Също както и ти го правиш за мен в последните 18 години. Убеден съм, че ти предстоят още успехи, но сега се наслади на този."

Джокович честити на всички призьори.

"Поздравления за Рафаел Надал за 21-ата титла от Големия шлем. Изумително постижение. Винаги впечатляващ боен дух, който надделя още веднъж. Поздравления и за Медведев, даде всичко от себе си и игра със страст и целеустременост, каквито винаги очакваме от него", написа той за мъжкия финал.