Стефанос Циципас успя да защити титлата си на турнира от Мастърс 1000 в Монте Карло на клей с награден фонд от 5 415 410 евро. На финала той се наложи над испанеца Алехандро Давидович Фокина с 6:3, 7:6(3) за около час и половина.

Циципас нямаше особени проблеми срещу Давидович Фокина, който успя да елиминира Григор Димитров на полуфинала, и изглеждаше по-свеж.

Двамата бяха равностойни до 3:3 в първия сет, като успяха да направят по един пробив, но след това Циципас спечели три поредни гейма и затвори сета при 6:3 за 31 мин.

Вдъхновеният грък започна уверено и втория сет, като набързо поведе с 2:0 с пробив. Давидович-Фокина обаче успя да вдигне нивото на играта си и стигна до обрат - 3:2, като върна брейка.

Решаващ можеше да се окаже деветият гейм. В него двамата изпуснаха няколко шанса да го спечелят, а в крайна сметка Циципас показа по-здрави нерви и успя да пробие при поредната си възможност и да си осигури предимството да сервира за победата.

Давидович Фокина отново показа характер, като с много агресивна игра върна пробива и запази шансове при 5:5. След това тенисистите взеха подаванията си, за да стигнат до тайбрек.

В него Циципас бе много по-уверен, като поведе с 5:1 и 6:2, за да затвори мача на свой сервис.

Стефанос Циципас имаше значително предимство при точките си спечелени на първи сервис, като успя да вземе и по-голяма част от дългите разигравания в мача.