В изцеждащ и нервен мач, след който много може да се съжалява, Григор Димитров загуби от Холгер Руне в осминафинал на Мастърс турнира в Монте Карло - 6:7(9), 6:3, 6:7(2).

Двубоят продължи три часа и половина и стана №1 в надпреварата, поне до момента, като качество на битката и драматизъм. Григор изтърва два мачбола в третия сет при 6:5 гейма, но специално в тези случаи датчанинът се измъкна със сервис.

Това бе втори мач и за двамата тенисисти днес. По обед те доиграха срещи, преместени за довършване днес заради дъжд. Руне прекара повече на корта, тъй като мина през три сета и срещу индиеца Сумит Нагал, който му взе втората част. Докато бившият №3 в света само довърши сърбина Миомир Кецманович.

Първият сет бе изключително оспорван и премина през обрати. Българинът имаше две точки за пробив в шестия гейм, но датчанинът успя да се защити и изравни за 3:3, а след това проби Димитров.

Руне дори успя да поведе с 5:3 и да сервира за сета, но тук завърналият се в №10 българин показа самочувствие и класа и върна пробива. Стигна се до тайбрек, който беше изпълнен с мини пробиви. Руне имаше възможност да затвори частта още при 6:4, но първата ни ракета оцеля. Димитров дори стигна до сетбол при 8:7 на свой сервис, но не успя да го оползотвори.

Малко след това по-младият датчанин успя да реализира петия си сетбол и спечели първото действие на битката с 11:9. За пореден път подразни провокативното поведение на Руне, който забавяше играта и караше съдията на стола Карлос Бернардес да става и гледа отпечатъци дори за безспорни ситуации.

Димитров проби още в началото на втория сет и затвърди. А Холгер Руне поиска медицинска помощ. Когато се върна на корта той трудно изпълняваше начален удар и опитваше да не се движи много. Учудващо, Гришо не се възползва от това, като на моменти изглеждаше, че и той има физически проблеми - или най-малкото умора. Слънцето също изигра роля, пречейки и на двамата.

Съперниците направиха много грешки, но и много страхотни отигравания, вдигнали феновете на крака. Все пак при 5:3 в своя полза Димитров проби още веднъж.

А още в началото на третия пролича, че датчанинът вече бе преодолял физическия си проблем (ако е имал такъв, бел. ред.) - сервисът му "се върна". А колкото повече продължаваше мачът, толкова повече личеше, че Григор е на края на силите си. Той стискаше зъби, за да продължи. 

Първият критичен момент за Димитров бе в петия гейм, когато датчанинът стигна до точка за пробив, но българинът се защити, направи обрат и отново спечели предимство. В 12-ия гейм Руне стигна бързо до 40:0, но с великолепна игра българинът изравни и стигна до точка за спечелване на мача след 3 часа и 17 минути.

Руне се измъкна, направи го и малко след това с агресивни сервиси, а в ретурите на хасковлията вече нямаше сила и точност. Геймът продължи над 13 минути.

Развоят вдъхна нови сили на далеч по-младия северняк, който влезе мощно и в тайбрека, веднага направи два минипробива и набързо дръпна с 5:1. Развръзката не закъсня, а Руне спечели и втория тайбрек днес, като този път взе връх над Димитров след две поредни поражения.

Той ще играе срещу играча в най-добра форма този година - Яник Синер, който не срещна сериозна съпротива от германеца Ян-Ленард Щруф - 6:4, 6:2.