Украйна и Русия не са успели да се споразумеят за хуманитарни коридори за евакуация на цивилни от засегнатите от войната райони, заяви днес украинската вицепремиерка Ирина Верешчук, цитирана от Ройтерс.

"Не успяхме да се споразумеем... за прекратяване на огъня по маршрутите за евакуация. Ето защо, за съжаление, днес ние не отваряме хуманитарни коридори", съобщи тя в своя профил в Телеграм.

Верешчук също така заяви, че украинските власти са поискали хуманитарни коридори за евакуация на цивилни и ранени украински войници от обсаденото пристанище Мариупол.

Близо 1450 са евакуираните вчера от зоните на бойни действие в Украйна, съобщиха украинските власти, цитирани от ДПА. Около 1380 души са прехвърлени в град Запорожие от няколко града в южната и източната част на Украйна, включително 170 души от обсадения пристанищен град Мариупол, съобщи президентската канцелария в Телеграм.

Близо 68 души също са транспортирани на сигурни места от Луганска област, която е под непрекъснат обстрел. Евакуацията от град Лисичанск в Луганска област не се състоя заради "интензивния артилерийски обстрел", съобщиха украинските власти.

Междувременно Москва съобщи, че "въпреки пречките, създавани от Киев", близо 15 800 души са били евакуирани в Русия от зоните на бойни действия за последното денонощие, без участието на украинските власти.

Украйна и Русия от седмици се обвиняват взаимно в създаване на пречки за евакуиране на цивилни, посочва ДПА.

Руските въоръжени сили унищожиха завод за боеприпаси близо до Киев, съобщи днес и говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от Ройтерс.

"Високоточни ракети, изстреляни от въздуха, унищожиха тази нощ завод за боеприпаси близо до град Бровари в Киевска област", каза Конашенков.

По-рано кметът на града Игор Сапожко пусна онлайн съобщение, в което съобщи, че ракетно нападение, извършено в ранните часове днес, е причинило щети на инфраструктура в града, но не даде подробности.

Според говорителя на руското министерство на отбраната оперативната и тактическата авиация е унищожила 68 украински военни обекта, съобщи ТАСС. 

"Сред тях са два локатора за наблюдение и насочване на С-300 в районите на Крива Лука и Красноармейск и една зенитно-ракетна система "Оса АКМ" в района на Северодонецк, шест склада за ракетно-артилерийско въоръжение и гориво", каза той.

Конашенков допълни, че при руските действия са загинали повече от 50 украински военнослужещи, унищожени са седем бойни машини на пехотата (БМП) и БТР-а, както и 14 бронирани автомобила.

 
Също днес Украйна поиска от страните от Г-7 финансова помощ от 50 милиарда долара и обмисля също издаването на облигации с нулев купон, което би й помогнало да покрие свързания с войната бюджетен дефицит през следващите шест месеца. Призивът дойде от Олех Устенко, икономически съветник на украинския президент. Пред националната телевизия Устенко каза, че тези възможности активно се обсъждат.