Русия съобщи, че е разрушила завод за ракети близо до Киев и увери, че ударите върху украинската столица ще бъдат засилени в отговор на атаките, извършени от Украйна на руска територия, предаде Франс прес.

По-късно стана ясно, че руският удар е отмъщение и за потопения вчера от украинските сили ракетен крайцер "Москва", флагман на руския черноморски флот.

Тези декларации изглежда вещаят нова промяна в подхода на Русия, която, след като не успя да победи защитницита на Киев, беше съобщила в края на март, че ще се съсредоточи върху Източна Украйна и беше изтеглила силите си за щурм срещу украинската столица, коментира АФП.

"Броят и мащабът на ракетните удари по обекти в Киев ще се увеличат в отговор на всички терористични атаки и саботажи, извършени на руска територия от националистическия режим в Киев", съобщи руското министерство на отбраната, обявявайки унищожаването на цех за производство на ракети земя-въздух във фабрика "Визар".

В четвъртък губернаторите на два руски региона, граничещи с Украйна, обвиниха украинските сили, че са обстрелвали две села на руска територия, Климово и Сподариучино, като са ранили седем души. Украинската служба за сигурност отхвърли тези обвинения и ги нарече "планирана провокация от страна на Русия".

В Климово атаката е извършена от два украински хеликоптера, твърдят руските власти, като обвиненията са отхвърлени от Киев и не са потвърдени от независима проверка.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви, че един от хеликоптерите, извършили нападението, е бил унищожен от ракета, изстреляна от система за противовъздушна отбрана С-400, докато се връщал в базата си в Украйна.

Отделно руският говорител обяви, че руската артилерия е убила полски наемници в Североизточна Украйна, което рискува да засили и без това високото напрежение между Москва и Варшава.

"Отряд наемници от частна полска военна компания […] беше ликвидиран в село Изюмске, в област Харков. Елиминирани са до 30 полски наемници", каза Конашенков.

По-късно днес Франс прес предаде, че удареният оръжеен завод в района на Киев произвежда ракетите "Нептун", които украинската армия каза, че е използвала за удар по крайцера "Москва".

Агенцията се позова на свои журналисти уверили се на място, че предприятието е пострадало от ракетно попадение.

Заводски цех и административна сграда до него в градчето Вишневе, на около 30 километра югозападно от украинската столица, бяха сериозно повредени, установи АФП. Около петдесет превозни средства, паркирани на близкия паркинг, са с изпочупени стъкла.

Работещ в завода източник каза, че ударите са били пет. Според него те са отмъщение за унищожаването на крайцера "Москва" - флагмана на руския Черноморски флот, който потъна вчера.

Губернаторът на Одеска област Максим Марченко каза през нощта на сряда срещу четвъртък, че ракети "Нептун" са били използвани от украинската армия за удар по крайцера "Москва". 

"Визар" е един от украинските заводи, които произвеждат тези ракети, според "УкрОборонПром", държавната холдингова компания, която управлява украинските оръжейни заводи.

Москва засега не потвърждава тази версия за потъването, като просто заяви, че на борда на 186-метровия ракетен крайцер е избухнал пожар, който е взривил боеприпаси. След това крайцерът потънал при опит за изтеглянето му до най-близкото пристанище на буксир.