Като свои грешки правителството отчита липсата на комуникация - и с хората, и между партньорите. "Продължаваме промяната" няма да иска Любомир Каримански да освободи поста председател на бюджетната комисия в парламента, но и не е съгласна "Има такъв народ" да има повече членове в няколко ключови комисии. Външната министърка Теодора Генчовска била подведена, за да каже, че се водят две външни политики по линия на Република Северна Македония (РСМ).

Това заяви в сутрешния блок на бТВ началничката на кабинета на министър-председателя и правителствен говорител Лена Бориславова в коментар за актуалните теми, в т.ч. за трусовете в коалицията, след като Народното събрание не избра кандидата на Слави Трифонов Каримански за управител на БНБ.

Като успехи на кабинета Бориславова описа справянето с COVID кризата без да се затварят бизнеси, 4-те милиарда помощи за справяне и с енергийната криза, приемането, макар със закъснение, на плана за възстановяване, съдебната реформа - конкретно миналите на второ четене в парламента тази седмица изменения в Закона за съдебната власт, с които бе закрито спецправосъдието.

На въпрос за грешките обаче, тя ги определи като "предизвикателства".

"Едно от големите ни предизвикателства е комуникацията - да успеем да разясним на хората как точно се случва промяната, какво точно правим. Тя се усеща с малки стъпчици, за 100 дни не можем да построим пет моста (на Дунав, каквото бе правителственото обещание)".

Получавали критики - "Ей, къде са ви петте моста!".

"Само че ние не сме тук от 30 години, а от 100 дни. Две години е само проектирането.

Бориславова си пожела и "да имаме добра комуникация и вътре помежду коалиционните партньори, да се научим да говорим един с друг". От друга страна нямало как да започнат да си говорят от първия ден, защото били много различни и не се познавали. Това тя описа така:

"Няма как да знаете какво означава една или друга въздишка на коалиционната маса за преговорите".

"Много лесно щеше да е за нас да вървят едни пари, да няма протести. Да щракаме с пръсти, да сме свежи и заредени и да гледаме напред без кризи", заяви още тя. А коментирайки последните социологически проучвания, според които се стопява разликата между ПП и ГЕРБ, заяви: "Трябва да продължваме да работим, да станем по-разпознаваеми, да говорим с хората с по-малка дистанция".

По повод провалената номинация на Каримански, шефката на кабинета на Кирил Петков отново повтори тезата, че трябва да има единна номинация и не трябва да се издига кандидат на едната от формациите в коалицията, когато останалите три са против.

От ПП не били против самия Каримански, но "в България има разследваща журналистика - Bird.bg, АКФ, в които основателно, когато четеш такава информация, е трудно да се обединиш коалиционно около таква номинация". Бориславова визира публикациите за миналото на Каримански в "Инвестбанк".

От ПП обаче нямало да искат, предвид тези си съмнения, той да бъде отстранен от поста председател на бюджетната комисия в парламента. Имало разлика между БНБ и комисията, "която е само един от органите в парламента, където всички са пръв сред равни" - подчерта Бориславова.

"Ние даже сме много доволни от начина, по който води комисията. Не казвам че ако отиде в БНБ ще започне да прави нещо на тъмно", заяви още. 

На въпрос защо Каримански да не е подходящ за БНБ, а да е за пост в Световната банка, какъвто от ПП са му предлагали, Бориславова заяви, че в СБ можело да е ръководител на звено, пак различно от дейността в БНБ и "това не е търговия, а механизъм за взимане на решения".

След отказа на парламента да одобри кандидатурата на ИТН за централната банка, от партията на Трифонов обявиха, че са ощетени при разпределението на членовете в комисиите и поискаха още свои хора в правна и бюджетна. Бориславова обаче обяви, че математически местата са били разпределени според тежестта от последните избори, като ощетена всъщност била ПП. Тя обаче не може да отговори какво следва от заплахата на ИТН да бойкотира останалите комисии, ако не получи исканите места. Надявала се да има осъзнаване, че коалицията е четворна.

"Недоразумение или подвеждане".

Така пък шефката на кабинета на Петков определи изказването на външната министърка Генчовска за двете политики спрямо Скопие и обвинението, че съветниците на премиера имат пръст.

"Външната политика се води от премиера и външния министър, съветниците съветват, те не водят външна политика. Ще дадем зелена светлина тогава, когато имаме резултати", даде заявка Бориславова.

Що се отнася до задържането на бившия премиер Бойко Борисов (за 24 часа), тя посочи, че такива празници, както в онази вечер, не била виждала в страната. Но обвини прокуратурата, че замита разследване, като МВР си върши работата.

"От кого зависи - от този над когото е само Господ...", заяви.

От Министерския съвет не знаели по кое производство са изискани от прокуратурата записите от камерите на сградата. Периодът бил голям. Както е известно, МС смята, че обвинението ги е изискало, за да следи кой влиза и излиза и подва сигнали до Европейската прокуратура, след като МС стана нейна контактна точка. По думите на Бориславова от еврозвеното се оплквали, че постъпилите до момента по линия на прокуратурата сигнали били по дребни въпроси. След "еуфоричната нощ" обаче до МС постоянно пишели хора и подавали сигнали. 

"Има лица, които искат да свидетелстват, питат за статут на защитен свидетел", заяви Бориславова.

Тя коментира и прословутото видео на министър на културата Атанас Атанасов. "Клипът не беше правилно поднесен, но той  (Атанасов) носи творческа душевност", заяви тя. Трябвало да има активен диалог и с младите хора, да не ни е срам, че министрите ни ходят с торбички Билла. 

"Вярвахме, че ще влезем в системата и тя ще ни прегърне. Само че системата никога не се реформира доброволно" - бе заключението на Бориславова.