Парламентът прие на второ четене промени в Закона за съдебната власт, с които окончателно се закриват специализираните съд и прокуратура.

Дебатът продължава цял ден.

От ГЕРБ направиха всичко възможно да забавят дебатите с много изказвания, които се повтаряха. Основният аргумент бе все същият - че със закриването на специализираното правосъдие ще бъдат спрени дела срещу олигарси. От "Продължаваме промяната" попитаха кои точно дела имат предвид от ГЕРБ и поискаха да ги посочат, за да може цялото общество да следи развитието по тях след закриването. Бившите управляващи очаквано не посочиха нищо конкретно, но заявиха, че ще има проблеми, защото статутът на магистратите ще бъде неуреден.

"Решението за закриване е вече взето", заяви Крум Зарков (БСП).

Според него специализираното правосъдие е било "хвърляне на прах в очите".

"Има съд, който мнозинството (на ГЕРБ - б.р.) харесваше повече от другите. Един черен микробус с надпис "Специализирана прокуратура" прибираше хора, защото имат мерки, които друг съд не би приел", каза още Зарков.

Андрей Михайлов ("Има такъв народ") заяви, че правосъдието в България няма да изчезне. И изтъкна, че дори специализираните прокурори са признали, че има дефицити в тяхната дейност по отношение на борбата с корупцията.

Атанас Славов ("Демократична България") припомни чрез специализираното правосъдие са се давали разрешения за СРС на протестиращи срещу властта на ГЕРБ граждани.

"Вие ще трябва да обяснявате на вашите избиратели чии олигархични кръгове подкрепяте. Ще ви искаме политическа отговорност", заяви Ана Александрова (ГЕРБ).

Дани Каназирева (ГЕРБ) уточни, че става въпрос за дела на стойност 3 млрд. лв. Конкретно кои обаче не бе посочено.

Зарков изтъкна, че "олигарх" е някой, който се е обогатил, защото е близък до властта.

"С коя власт е бил близък", попита той, изтъквайки, че именно ГЕРБ са били на власт по време на действието на специализираното правосъдие.

И допълни:

"Създали сте не специализирана, а паралелна съдебна система. Олигарси са тези, които са се възползвали от власта, докато вие сте я упражнявали. И нито един от тях не е осъден от специализирания съд".

Явор Божанков (БСП) заяви че от ГЕРБ се държат "сякаш им закриват личната фирма, а не специализирания съд".

"Ще стане като с хартиените бюлетини на БСП", отговори Каназирева, обяснявайки, че един ден същото мнозинство ще гласува за връщане на специализираното правосъдие.

Славов отново взе думата и заяви, че специализираното правосъдие е било "полтически трибунал за неудобни на властта".

"Беше възстановено инквизационното начало. Искаме връщане към общата система на съдилищата. Имаше потъване не на дела, а на хора, които с месеци седяха в арестите без обвинения. Вероятно не са образцови граждани, но правосъдието е затова - да не допуска човек, който не е нарушил конкретен закон, да бъде инквизиран. Не е защита на олигарси (закриването на специализираното правосъдие - б.р.) а защита на правата на всички нас", каза Славов.

Александър Ненков (ГЕРБ) изтъкна, че и МВР сега е бухалка и по логиката на управляващите и то трябва да бъде закрито.

Гласувани бяха текстовете, с които се отменят кариерните бонуси на главния инспектор и инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС).

При изтичане на мандата или при предсрочното му прекратяване, главният инспектор и инспекторите, подали молба до съответната колегия на ВСС, в 14-дневен срок от деня на изтичане или предсрочно прекратяване на мандата, се възстановяват на заеманата преди избора длъжност на съдия, прокурор или следовател. Досега те можеха да бъдат възстановени на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора. 

Подобна промяна беше приета и по отношение на членовете на ВСС. 

Според текстовете след закриването на Специализирания наказателен съд първоинстанционните наказателни дела, по които е даден ход на съдебното следствие, стават подсъдни на Софийския градски съд и разглеждането им продължава от съдебния състав, провел заседанието.

Съдиите от съдебните състави, които не са преназначени в Софийския градски съд, се командироват за участие в разглеждането на делата до приключването на производствата по тях.

Съдиите от съдебния състав, разгледали първоинстанционните наказателни дела, по които е постановена присъда, когато не са преназначени в Софийския градски съд, се командироват за обявяване на мотивите към присъдата.

Предвижда се първоинстанционните наказателни дела пред Специализирания наказателен съд, по които до влизането в сила на измененията не е даден ход на съдебното следствие, да се изпратят по подсъдност на съответните съдилища в 7-дневен срок от влизането в сила на този закон.

Неприключилите до влизането в сила на промените досъдебни производства и преписки в Специализираната прокуратура се изпращат на съответните прокуратури по компетентност в седемдневен срок от влизането в сила на закона.

Създава се и квотен принцип при преназначаване на съдии, прокурори и следователи от специализираните съд и прокуратура. 

Съдиите и прокурорите от специализираното правосъдие ще се преназначават при условията и по реда на чл. 194, ал. 1. Предвижда се решенията за преназначаване да подлежат на предварително изпълнение.

В 14-дневен срок от обнародването на измененията магистратите могат да подадат заявление до съдийската или прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), в което да заявят своето желание да бъдат възстановени на длъжността, която са заемали преди назначаването си в специализираните съд или прокуратура.

В 30-дневен срок от изтичането на предходния срок съдийската колегия на ВСС приема решение за разкриване на длъжности на съдии в съдилища, съответни на закриваните в Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд. В един съд се преназначават до една четвърт от съдиите от закрития Специализиран наказателен съд и до една трета от съдиите от закрития Апелативен специализиран наказателен съд. При преназначаването ще се отчита и степента на натовареност на съответния съд или отделение. 

Също в 30-дневен срок прокурорската колегия на ВСС приема решение за разкриване на длъжности на прокурори в прокуратури, съответни на закриваните в Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура. В една прокуратура се преназначават до една трета от прокурорите от закритата Специализирана прокуратура, съответно от закритата Апелативна специализирана прокуратура.

В един следствен отдел се преназначават до една трета от следователите от закрития следствен отдел на Специализирана прокуратура.

Каназирева упрекна управляващите, че просто подменят магистратите по знаковите дела. Тя разкриткува въведения квотен принцип при преназначаването и заяви, че това противоречи на Конституцията. И заяви, че времената, в които е имало "принудително заселване", вече са отминали.