Министър-председателят на България Кирил Петков (ПП) откри днес в Битоля реновирания клуб на Културен център "Иван Михайлов". Посещението му е първото на български премиер в Битоля. 

Преди това Петков разговаря с представители на български сдружения в Северна Македония. 

„Ако не работим заедно от двете страни на границата, има опасност проблеми, които сме имали през годините, да продължат. От друга страна има истинска възможност, ако се обединим, ако си протегнем ръцете във всички посоки с правителството на РСМ, имаме шанс да направим истински стъпки напред“, каза премиерът.

„Това, което стана ясно в нашата коалиция, и в България като цяло, а мисля и от другата страна на границата в РСМ и в различни институции, че е време да загърбим разликите помежду си, защото стабилността на България, на РСМ, на Балканите зависят от тези общи действия“, добави Кирил Петков.

Заедно с Петков в Битоля пристигнаха вицепрезидентът Илияна Йотова, външната министърка Теодора Генчовска (ИТН) и предшественичката й и настоящ зам.-шеф на външната комисия в парламента Екатерина Захариева (ГЕРБ).

В делегацията е и външнополитическата съветничка на премиера Весела Чернева, която вчера бе индиректно посочена в парламента от Генчовска и съпартийците и от ИТН като проводник на външна политика за бързо вдигане на ветото спрямо РСМ, несъответстваща на решенията на парламента и Консултативния съвет за национална сигурност.

Наложи се в петък вечер премиерът Петков да уточнява за пореден път, че няма да даде зелена светлина за започване на преговори без санкция на парламента. 

В Битоля бе забелязан и лидерът на българската партия ВМРО Красимир Каракачанов. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова изтъкна, че правата на българите трябва да бъдат гарантирани в Конституцията на РСМ, а спазването на тези права е условието за начало на преговори с Европейския съюз. 

„За да бъде Македония член на ЕС, това  означава да спазва правата на българите в Македония. Права, които трябва да бъдат изпълнени, за да може Северна Македония да бъде част от ЕС. Това е позицията на България. Радвам се, че съм тук и съм част от това събитие“, каза Йотова.

„Смятам, че министър-председателят ще вземе мерки съветническият екип да не прави втора външна политика. Това би било много тревожно и дори опасно“, добави вицепрезидентът.

“Всички граждани на РСМ трябва да имат равни права пред закона, независимо с какво самосъзнание са”, каза и  бившият вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева (ГЕРБ).

Тя заяви, че разполагаме с достатъчно доказателства за нарушаването на правата на нашите сънародници в РСМ.

„Имам много жалби и сигнали, включително в Комисията по дискриминация, че българите в РСМ трудно намират работа. Македонските власти създават трудности“, заяви бившият ни външен министър и даде като пример неотдавнашната история с българските номера на македонските автомобили. Пречки за автомобили с друга чуждестранна регистрация не са правени от страна на властите в Скопие.


Битоля бе опразнена за височайшето посещение - магазините затворени, гражданите по домовете си, а улиците бяха пълни с униформени и цивилни полицаи. 

Същевременно няколко организации проведоха демонстрации против посещението на българската делегация, но извън района на официалните събития.

А от Скопие лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски подчерта, че ако Петков иска да покаже приятелство, трябва да осигури на македонците в България подобни културни центрове в Благоевград и Сандански, като посочи, че приятелството се показва с дела, а не в думи.

Първият македонски външен министър Денко Малески пък в статия за plusinfo.mk заяви, че откриването на такъв клуб в Битоля от Кирил Петков е неудачно, защото Иван Михайлов е бил “сътрудник на Хитлер”.

“Противникът на македонската нация Ванчо Михайлов остава верен на мотото си, че е българин от Македония”, пише възмутен Малески.

„Ръцете ви са кървави“, „Гробищата са пълни с българско приятелство“, „Фашисти, маскирани като администратори“ бяха само част от транспарантите, с които жителите на битолското село Кравари посрещнаха българската делегация.

Българският премиер и министри в правителството трябваше да посетят далекопровода Битоля - Елбасан. Изграждането му е реализация на енергийната част на Коридор 8.

Програмата на делегацията включва и посещение в Охрид, като ще има и разходка из стария град. Утре българската делегация ще поднесе венци пред паметника на 15-те български туристи, загинали от кораб "Илинден" 2009.

Вицепрезидентът Йотова ще посети Дневния център за деца с аутизъм в Охрид. Проектът е финансиран от българското правителство от времето на ГЕРБ като част от официалната помощ за развитие, която всяка държава-членка на ЕС трябва да отделя от бюджета си за трети страни. Йотова ще присъства и на откриването на офиса на Сдружение за толерантност и сътрудничество "Хоризонти".