Ако днес има избори в България, ще ги спечели Владимир Путин. Това каза снощи в “Панорама” лидерът на “Да, България” Христо Иванов. Днес коалиционният му партньор Борислав Сандов, повтори същата теза в “Денят започва с Георги Любенов”.

Не съм чувал по-откровени признания за собствена немощ. “Избори днес ще ги спечели Путин”, се превежда: “Ние не можем да спечелим избори”.

А защо не можете? Нали продължавахте промяната? Нали борехте корупцията? Нали сваляхте Гешев? Нали хванахте Бойко Борисов? Нали после го пуснахте? Нали закрихте спецсъда? Нали раздавахте парѝ? Нали вдигахте пенсии? Нали спасявахте моряци? Нали ни сдобрявахте със Скопие?  Нали ви хвалеше Урсула? Нали се снимахте с Байдън?

Защо от цялата ви “промяна” печелят само Костя Копейкин и Стефан Янев (разбирай Румен Радев)? Защо евроатлантическа България е обезверена?

Чудя се дали цитираното признание на Иванов и Сандов е по-глупаво отколкото е страхливо или е по-страхливо отколкото е глупаво. Единственото му достойнство е, че е искрено.

Ако украинският президент Володимир Зеленски беше като Иванов и Сандов, щеше да каже: Ако воюваме днес, Путин ще победи. Затова няма да воюваме, ще се предадем.

Българските управляващи са безпомощни и уплашени и си го казват гьонсурат напук на всички обещания, които даваха, разнасяйки ковчези по жълтите павета и замервайки Министерския съвет с яйца и вмирисана риба.

Днес те си признават, че са се провалили, че ги е страх, че не знаят какво да правят и ни гощават с глупости.

Някогашните “партии на протеста” не мислеха за това, когато се гушнаха с българските проксита на Путин под юмрука на Радев. Когато се подписаха обществено най-приемливото прокси Корнелия Нинова да стане вицепремиер и министър на икономиката.

Днес Сандов уверява БНТ, че Нинова не дава да пращаме оръжие на Украйна, защото била “жертва” на кремълската пропаганда. Нинова - жертва! Станишев и Гергов, Дърева и Вацев сигурно умират от смях. Бойко Борисов - също.

По-скоро Сандов е жертва на политическата си глупост. Тя е достойна за Оскар, ако се даваха оскари и за това. Но защо и цяла България трябва да стане нейна  жертва? 

Този зелен  човек, който се опитва да ни управлява, на Марс ли е живял през последните 30 години? Нямаше ли кой да му отвори очите за историята и лоялностите на БСП? Нямаше ли кой да го открехне за генерал Решетников? 

Т.нар. “градска десница” се бои от избори и затова ни плаши с Путин. Знаем, че с нас е лошо, се опитва да ни каже тя, но без нас ще стане още по-лошо. Затова ни търпете. И после обвиняват други в наглост. 

“Градската десница” дума не отваря за евроатлантическите си ценности. Изведнъж ги е забравила. За да не я питат как ги отстоява. Докато си натиска местенцето във властта. Във властта, която отказва солидарност на дело с Украйна. Във властта, която копира Орбан. Същия този Орбан, за когото същата тази “градска десница” не пестеше критиките си. Днес тя е от неговата страна на историята, рамо да рамо с Нинова. Има защо да се страхуват от избори. От собствените си избиратели се страхуват, защото всеки ден им изневеряват. И не възнамеряват да спират. Искат още. Докато издаянят.

Кремълската пропаганда хващала дикиш. Естествено. При такова управление как няма да хваща? Какво ѝ противопоставихте? Къде са ви успехите? На фона на пълната ви немощ не Костя Копейкин, а Луна и русата Златка изглеждат сериозни претендентки да управляват. Черната Златка - също.

Как пропагандата на Путин няма да бъде силна, като вие един Петьо Волгин не смеете да пипнете? Когато Гешев ви се подиграва от сутрин до вечер, че и след това. Когато в едни пътни ремонти сте се оплели като патета в кълчища? 

Не знам дали народните маси разбират правния ребус в пътното строителство, но съм сигурен, че виждат едно: При Бойко и магистрали се строяха, и заплати се плащаха. Сега нито се строи, нито се плаща. Всичко е законно, защото не се върши нищо. Има само една голяма кавга. Ще им домъчнее за джипката на народните маси. Заради вас.

За това да има ли избори и кога, засега се оформят две школи на мисълта. Едната вика - в никакъв случай сега - по гореизложените съображения. На мене обаче ми се струва, че колкото повече продължава войната и днешната парализа, толкова повече ще печелят хората на Путин в България.

Изборите са шанс за мобилизация на евроатлантическите сили в България навреме, преди кремълските проксита да са направили двуцифрени рейтинги заради немощта на сегашното управление.

Лъжат се тези, които се надяват путинофилите у нас да се снишат  заради провалите и изолацията на Русия. Путинофилите нямат рационална аргументация - нито в говоренето, нито в поведението си. Колкото по-незащитима става позицията на Русия по света, толкова по-агресивни стават те. 

Можем да очакваме, че пропагандата, която ги храни, ще става също все по-настъпателна със затягането на войната, която Държавният департамент снощи прогнозира, че ще продължи месеци. 

Отлагането на изборите ще даде време на евентуална нова партия около Янев да се организира, да създаде местни структури. Ще даде възможност и на подобните ѝ и евентуалните ѝ съюзници също да се готвят. 

В същото време проевропейските партии ще губят всеки ден рейтинг в тази безпомощна коалиция от празни дърдорковци, особено при сегашните им ръководства, особено при актуалните “методи, форма и стил”.