Войната, която Русия води в Украйна и санкциите срещу Москва носят тежки последици за икономиките на еврозоната. Несигурността е увеличена значително. 

Това призна днес президентката на Европейската централна банка Кристин Лагард след поредното заседание на борда на банката, в което решение за вдигане на лихвите за борба с инфлацията не бе взето. 

ЕЦБ потвърди днес, че нетните покупки на активи, известни като "количествени облекчения", трябва да приключат през третото тримесечие на настоящата година.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по кредитните и депозитните улеснения остават на нива съответно от 0,0%, 0,25% и -0,50%.

Основната причина за несигурността на ЕЦБ и за отказа от вдигане на лихви е страхът от прекъсване на растежа.

"Отражението на войната върху икономиката ще зависи от развитието на конфликта, ефекта от санкциите и евентуални допълнителни мерки", посочи Лагард на онлайн пресконференция след днешното заседание на управителния съвет на банката.

Лагард подчерта и че според разчетите, евентуален рязък бойкот над руските енергийни доставки за Европа би означавал рязък натиск над икономиките на 19-те страни членки. Политически въпроси обаче, по традиция, не бяха коментирани. 

В заключение Лагард описа може би най-неприятна икономическа ситуация в Европа и изрази надежда за прекратяване на войната и връщане на нормалността. 

"Войната потиска доверието на компаниите и на потребителите, най-вече с несигурността, която предизвиква. Цените на енергията и основните продукти силно нарастват. Домакинствата са изправени пред поскъпване на живота, а компаниите се сблъскват с все по-високи производствени цени, а войната създава нови проблеми с доставките."