Европейската централна банка продължава да гледа оптимистично на инфлационния натиск и главният й икономист Филип Лейн предрече в интервю, че не очаква повече от 2% инфлация в еврозоната в средносрочен план. 

Думите му идват след потвърждението, че инфлацията в зоната е достигнала до средно 5% през декември и на фона на новите притеснения за икономиките заради коронавирусната пандемия. Тези 5% през последните месец на 2021 година са на практика рекорд на годишна база от началото на съществуването на еврозоната и далеч над предварителните очаквания. 

Не виждаме поведение, което да предполага, че инфлацията ще остане над нашата цел от 2% в средносрочен план“, посочи Лейн пред италиански вестник, цитиран от БНР. 

"Знаехме, че в края на 2021 г. ще имаме концентрация на ценови натиск, особено предвид голямото увеличение на цените на енергията. Но прогнозата остава непроменена", допълни той.

Лейн потвърди и че ЕЦБ не вижда причини за повишението на лихвените проценти в момента, въпреки че именно те биха стопирали инфлацията. 

"С течение на годината ще имаме повече данни и ще продължим да оценяваме ситуацията. Но ЕЦБ се намира по-далеч от повишаване на лихвените проценти, отколкото някои други централни банки", отбеляза той.

Лейн има предвид най-вече Федералния резерв в САЩ, който се очаква съвсем скоро да започне затягане на лихвената си политика.