Докато централните банки на САЩ и Великобритания започнаха да затягат правилата, за да не допускат скок на инфлацията, ЕЦБ заяви, че и през 2022 година няма да вдига лихвите и те ще останат нулеви. 

Президентката на ЕЦБ Кристин Лагард държи да не променя курса, въпреки че прогнозите ѝ за инфлацията до края на годината излязоха напълно погрешни. 

Обвиненията срещу Лагард, която вече си спечели прякора „Мадам Инфлация“, са и че вместо да се занимава с основната си задача – да държи цените в шах, банката продължава да поставя на първо място интереса на свръхзадлъжнелите държави. 

Заради решението на Fed и Bank of England да отпуснат примката около лихвите и до края на 2022 те да стигнат 0,5-1%, срещу ЕЦБ се изсипа дъжд от критики. Повечето централни банки в света се сбогуват с досегашните кризисни мерки, за да държат инфлацията на по-ниски нива, но ЕЦБ не взима пример от тях. 

Единствената промяна е, че идната година няма да бъде подновена PEPP-програмата, чиято цел беше да помогне в кризата, причинена от коронавируса, и тя спира през март. До тогава ЕЦБ ще инвестира около 1,85 милиарда евро в полици от всякакъв вид, най-вече в държавни облигации на страните членки.

Остава обаче в действия APP-програмата, която е от преди пандемията и с нея ЕЦБ също купува облигации в размер на 20 милиарда месечно. Тя ще бъде разширена и ще допуска купуване на облигации за 40 милиарда месечно.