Старши треньорът на "Левски" Станимир Стоилов все пак остава в клуба и ще продължи да работи, но направи интересни изказвания, касаещи "сините".

Мъри даде пресконференция, след като снощи обяви в Разград, че било време да напусне българския футбол, направил е каквото може за "Левски".

По рано днес той още повече засили спекулациите за бъдещето си със следното съобщение на сайта клуба:

„Напускам българския футбол, но оставам в „Левски“, заради привържениците, които не изоставиха клуба. Затова аз няма да ги изоставя.“

Все пак Стоилов даде да се разбере, че иска кардинални промени в "Левски" и българския футбол. Склонен е да бъде считан за авторитарен, но всичко, което прави, е в полза на "сините". Няколко пъти той изрази разочарование, че получение червен картон в Разград ще му попречи да е на скамейката за двубоя с ЦСКА-София в неделя.

"Не съм говорил под афект. Не съм се върнал в българския футбол, а в "Левски". "Левски" няма да напусна, започна Стоилов. - Привържениците не оставиха отбора и аз няма да оставя тях и "Левски". Бях много доволен от представянето на тима в мача с Лудогорец. Отборът ни накара да се гордеем и да се радваме от играта. Не искам да коментирам съдиите, но никой не ми казва защо Хосе Кордоба беше изгонен.


Съжалявам, че си изпуснах нервите накрая. Имаше много нагло поведение срещу нас през целия мач. Искам да науча футболистите, че съществува само добра игра. Тъжен съм, че ще пропусна следващия мач, но не издържах на всички неща, които ни се насъбраха в последно време."

Той коментира и ситуацията, при която получи втория жълт и червен картон, който ще го остави в невъзможност да води "Левски" в мача с ЦСКА-София:

"Поздравих колегата (Анте Шимунджа, бел. ред.), даже разменихме няколко думи и при продължаването ми към тунела видях, че техни футболисти се опитват да провокират наши. Аз дръпнах играчите на "Лудогорец", за да не стане така, че още някой наш играч да получи картон. В този момент съдията, мисля, че беше четвъртият, ме хвана и ми каза, че ще ми дадат жълт картон. Тогава се изнервих още повече, че ще пропусна и следващия мач с ЦСКА. Под никаква форма не желаех това да се случва."

Той разкри, че част от проблемите, с които се сблъсква, идват от кухнята на "Левски". Което потвърди опасенията, че снощното му изказване е продиктувано и от това, а не само от червения картон.

"Да, имах проблеми, имах много неща, които исках да се изчистят. Не ми харесва управлението на "Левски", ние трябва да подобрим това и съм го казал на ръководството. Дойдох, за да казвам истината. Така ще бъде до края. Една от причините да си изпусна нервите е това, но сам съм си виновен. Нека не се крият всички, трябва да се понесат и негативите, не може да има хора, които да искат да получават само дивиденти.

В клуба обаче има хора, които се съмняват в това, което правя, включително и в моите треньорски методи. Видях докъде стигна "Левски" с различни видове управление. Всичко, което не е добро за "Левски", рефлектира върху мен и екипа ми и ще бъде посочвано. Има много неща, които не ми харесват. Но ще ги запазя за мен. Няма да има многовластие в "Левски". Или аз и Ивайло Ивков ще ръководим клуба, или няма да ни има нас тук. Всички трябва да работят така, както на мен ми харесва.

Щом сме назначени, трябва да се съобразяват с нас. Да ми подсказват отзад и да ме подбутват, няма да стане. Война за "Левски" ще водя с всеки, даже и с най-близките си. Когато "Левски" се върне там, където трябва да е, тогава и аз ще стана просто един фен на отбора", обясни емоционално специалистът.

Той каза, че не иска да повтаря грешки, които бяха допуснати при първия му престой на треньорския пост в клуба.

"Няма нищо странно в това, което казвам. При Тодор Батков имаше бавна смърт. Знам, че при негативни резултати пак ще бъдем грешните хора. Но сега ще управляваме така, както сме поели отговорност. 13 години без критики и виждате докъде стигнахме - да се чудим как да се спасяваме. Всички сме в една лодка, дали ни харесва, или не. Истината е най-лесната битка в живота. Други много лъжат и не помнят какво са обещавали. Когато аз дойдох, обещах две неща - работа и честност. И да бяхме загубили вчера, пак щях да кажа същото. Знам, че накрая ще излезем пак лоши, но за мен най-лесното е да стана отново рибар", коментира още Стоилов.

Той бе запитан и кои са лицата в клуба, които саботират работата:

"Не намирам подкрепа в Управителния съвет. Ако има нещо да обяснявам, казвам го на Сираков, защото той ме разбира. Но тези хора явно не ме разбират. Най-лесното нещо за тях ще бъде да ме освободят. Мисля обаче, че ще намерим общ език в крайна сметка. Ние почнахме с Ивков да работим в екип без да се познаваме отпреди. Сираков е тук всеки ден и вижда какво и как се работи.

След като имах уверение, че след Нова година всичко ще бъде наред, а то все още не е, значи има някакъв проблем. Само в последния месец в клуба са влезли над 1,5 милиона лева, стадионът е пълен, феновете са на ниво. Не трябва да разваляме всичко това."

Обеща повече да не си изпуска нервите:

Ще работим повече. Българският футбол е лоши терени и лош футбол и аз не искам да участвам в това. Много хора ще кажат, че е лесно да говоря, щом сме спечелили в Разград, но мога да ви уверя, че щях да кажа това и ако бяхме паднали вчера. Най-много ми хареса желанието, амбицията, агресията. Играхме с висока преса, без да изпадаме в глуха защита. Нямаме някакъв супер качествен стил, но спечелихме в Разград с добра игра. Футболистите се стараят много, нямаме много играчи, така че всеки картон е нож в гърба. Но ще продължим да играем и да градим. Не сме станали по-силни от "Лудогорец", нека не се заблуждаваме, но трябва да продължим да играем по този начин. Сигурно ще има и загуби, няма как, но трябва да отговаряме с игра, за да могат хората да идват с желание на стадиона."

Той коментира и предстоящия мач с ЦСКА-София, както и оставката на Стойчо Младенов, за съперничеството с когото каза добри думи.

"Интересува ме само ние да играем добре и какво става в нашия клуб. Рано или късно ние ще станем толкова добри, че да не ни бърка съдийството. Ако играем добре, ще победим и съдиите, тогава няма да има директиви. Играем ли добре, няма как да не побеждаваме. Ако губим, аз ще бъда главният виновник за загубите. Няма преимущество в мач между "Левски" и ЦСКА.

Проблемът за нас е, че аз няма да бъда на пейката. Това си е моя грешка. Съжалявам, че Стойчо Младенов напуска ЦСКА. Той е интересен, труден съперник. Когато спадна съперничеството между тези два отбора, Тогава "Лудогорец" стана хегемон. Но те не са виновни за нашите грешки. Просто ние играем слабо. Сега вече ситуацията е по-различна. Бях недоволен и при 3:0 над "Пирин". Вчера обаче и да бяхме загубили, щях да кажа, че съм доволен. Щеше да е хубаво да можем да играем срещу ЦСКА със Стойчо Младенов."

Стоилов бе запитан и за битката за власт в БФС.

"Левски" е един от клубовете, които постоянно се изказват за проблемите във футбола. Ние не искаме да сменяме Борислав Михайлов, но искаме да видим промени в българския футбол. Ако ги няма, тогава ще поискаме тотално промяна. Борислав Михайлов е легенда на клуба и няма как да застанем срещу него. Но ние искаме промени - в терени, в първенства, в съдии.. Ние искаме най-доброто за футбола. Няма конкретен разговор, това казах и на Димитър Бербатов. Искам да чуя конкретни предложения, не общи приказки. Затова футболът стигна до тук и затова "Левски" сам се бори сам със себе си. Но "Левски" ще се спаси!"

Той добави, че няма да изисква мащабна селекция за постигане на цели. Каза за пореден път, че е готов да играе с юноши, само и само клубът да оцелее.

"С идването ми поставих цел за класиране за европейските клубни турнири. На този етап наваксахме част от изоставането. Имаме шансове да се класираме. Трябва да спечелим оставащите си мачове. Ако не гарантираме европейско участие, трудно ще гарантираме бюджета. Ще дойде ден, в който и на спонсори, и на привърженици ще им бъде по-леко да издържат тима. Надявам се подкрепата към "Левски" да не спира.

Това е жизненоважно за съществуването на клуба. Нямам забележки към подкрепата, която получавам от феновете. Няма какво повече да искам от феновете. Ако има над 10 хиляди човека всеки мач, това е достатъчно. Има обединение между фенове и фракции, има уважение между всички нас. За феновете "Левски" е нещо голямо, затова и бяха заровени всички томахавки", добави Стоилов.

"Не мислим за финала за купата. Мисля сега за мача с ЦСКА-София. Но и да отстраним "Лудогорец" за купата, това не означава нищо. Когато спечелим купата, тогава ще мога да се зарадвам. Но ние не сме се класирали за финал, далеч сме още. "Лудогорец" може да дойде и спечели на всеки стадион. А за спечелени полуфинали не дават купи. Ако го направим, тогава ще се зарадвам", завърши наставникът на Левски.