Бившият френски президент Никола Саркози обяви днес, че ще гласува за Еманюел Макрон на втория тур на президентските избори на 24 април, предаде Франс прес.

Саркози, дясноцентрист, който управлява от 2007 до 2012 г., се позова във Фейсбук на  "верността на ценностите на републиканската десница и на нашата култура на управление", които според него въплъщава сегашният президент центрист, който се бори за втори петгодишен мандат в Елисейския дворец.

Саркози спомена също "оценката на труда" от сегашния президент и "неговия ясен и недвусмислен европейски ангажимент".

Междувременно и бившият френски министър-председател социалист Лионел Жоспен, който оглавяваше правителството от 1997 г. до 2002 г. при десния президент Жак Ширак, обяви, че ще гласува за Макрон на втория тур.

На балотажа Макрон се изправя срещу крайнодясната популистка Марин льо Пен, лидерка на Националния сбор. Сондажите предричат, че той ще я победи с по-малка разлика, отколкото през 2017 г., когато спечели убедително с 66% на 34% от гласовете. Но демоскопите на изключват и изненади.

Сега на първия тур Макрон събра 27,8% от вота срещу 23,2% за Льо Пен. Кандидатката на партията на Саркози, "Републиканците", Валери Пекрес получи 4,8% от гласовете. Тя до момента не е обявила за кого призовава привържениците си да гласуват на балотажа.

Крайнолевият кандидат Жан Люк Меланшон, който взе 22% на първия тур, вчера апелира към последователите си да не дават гласа си за Льо Пен. Това обаче не значи автоматично, че те всички биха гласували за Макрон.

Наблюдателите отбелязват, че най-голяма заплаха за сегашния президент би била ниска избирателна активност и че Льо Пен никога досега не е била толкова близо до евентуална победа на балотажа.

Другият важен кандидат на крайната десница, Ерик Земур, който получи 7,1% на първия тур, призова привържениците си да гласуват за Льо Пен. 

Ниският резултат на традиционната френска десница отразява разединението в нея, проличало още на вътрешните избори за президентски кандидат, спечелени от Пекрес, управителка на региона Ил-дьо-Франс и бивша министърка на Саркози.

Предполага се, че Саркози, който миналия септември беше осъден на 1 година затвор за незаконно финансиране на предизборната му кампания през 2012 г., все още има чувствително влияние сред актива и избирателите на "Републиканците".

Съдът постанови, че той може да изтърпи наказанието си под домашен арест, носейки електронна гривна. Това е втората му присъда след по-раншна от 1 година затвор и 2 условно по дело за корупция и търговия с влияние. Бившият президент не се признава виновен по нито едно от обвиненията и обжалва присъдите.

Преднината на Макрон намалява

Преднината на Макрон пред Льо Пен е намаляла с един процент, става ясно от социологическо проучване, публикувано днес, предаде Ройтерс във вторник.

Проучването на "ОпинионУей-Кия Партнърс", което бе публикувано от "Ле-з-еко" и "Радио Класик", сочи, че Макрон ще спечели балотажа с 54 процента от гласовете на избирателите, въпреки че подкрепата за него е намаляла с един процент. 

Социологическото проучване съдържа също така и прогноза за избирателната активност на балотажа. Очаква се тя да е 70 процента, по-ниска от тази през 2017 г. (74,56 процента), която пък тогава беше най-ниската от 1969 г.