Бившият френски президент Никола Саркози получи днес максималната присъда от една година затвор за незаконно финансиране на кампанията му за президентските избори през 2012 г. - т. нар. афера "Бигмалион", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Парижкият изправителен съд, постановил присъдата, посочи, че експрезидентът може да я изтърпи, оставайки под домашен арест със задължението да носи електронна гривна, съобщи Асошиейтед прес.

При гледането на делото през май и юни Саркози, който беше президент от 2007 до 2012 г., категорично отричаше да извършвал закононарушение.

Той бе обвинен, че при кампанията за преизбирането си е похарчил почти двойно повече средства от максимално допусканите от закона 22,5 милиона евро. Изборите тогава спечели Франсоа Оланд.

Съдът заяви, че Саркози е знаел, че законовото ограничение се надхвърля и съзнателно не е следил допълнителните разходи. Прокурорите поискаха наказание от шест месеца затвор, а също шест-месечна условна присъда и глоба от 3750 евро.

Сега бившият президент може да обжалва съдебното решение, което би отложило присъдата.

Това е нова присъда за 66-годишния Саркози. На 1 март той беше признат за виновен по дело за корупция и търговия с влияние, известно като делото "за подслушванията". По него Саркози беше осъден на една година затвор и две години условно, но е на свобода, тъй като обжалва съдебното решение.

Тогава той стана първият бивш френски президент с ефективна присъда затвор.

Саркози отхвърля обвинението. Той обяви пред съда, че не е участвал във вземането на решения за това как да се харчат парите в предизборната му кампания.