Недостигът на чипове на световните пазари най-вероятно ще продължи до края на 2023 г., сочат докладите от основни производители като Samsung и TSMC.

Тайванците от TSMC се похвалиха с рекордни продажби и приходи за първото тримесечие на тази година - което е в следствие на високото търсене и високите цени. Износът на електронни компоненти от Тайван като цяло е във възход - с 35,6% увеличение през март тази година спрямо предишната. Това е добра новина за местните производители за години напред.

Корейците от Samsung отчитат цели 50% ръст на оперативните печалби за първата част на 2022-ра, по същите причини.

Производителите на автомобили, които усетиха сериозно недостига, потвърдиха тези прогнози още през март - и BMW, и Volkswagen установяват, че да се намерят достатъчно чипове тази година ще е истинско предизвикателство.

Нови COVID огнища в Китай пък забавят производството там. Въпреки опитите за "нулево" разпространение в Поднебесната империя, това се оказа невъзможно и в страната има нови локдауни, и то в центрове на производството за чипове като Гуанжоу.

Увеличава се и търсенето на инженери и специалисти, което предизвиква ново индустриално напрежение между Китай и Тайван. По-малката китайска държава твърди, че десетки компании от Поднебесната империя крадат техни специалисти. Този казус само допълнително натоварва опънатите отношения между двете държави и изостря отношенията между Китай и САЩ.