ЕС планира да увеличи до 20 на сто пазарния си дял за производството на чипове в света до 2030 г., обями председателят на европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В момента този дял е едва 9 на сто, изтъкна тя.

Комисията представи днес Европейския законодателен акт за интегралните схеми.

„Актът ще позволи да бъдат вложени още 15 милиарда евро от публични и частни инвестиции до 2030 г. Сумата е допълнително към 30-те милиарда публични инвестиции, които вече са планирани в инструмента „ЕС от следващо поколение“, програма „Хоризонт Европа“ и националните бюджети. Те ще бъдат съчетани и с дългосрочни частни инвестиции“, каза Фон дер Лайен.

Законодателният акт ще се фокусира върху проучвания, които да осигуряват продукти с пазарна реализация, подкрепа за малки и средни предприятия с иновативни идеи, изграждане на партньорство със страни със сходни идеи като САЩ и Китай, допълни председателят на ЕК.

Повечето доставки на чипове в Европа идват от няколко производители извън нея, каза Фон дер Лайен през януари. Тогава тя предупреди, че това са зависимост и несигурност, които „просто не можем да си позволим“.

2021 бе една от най-тежките години в историята на автомобилостроенето. Причина бяха многото производствени проблеми, с които се сблъскаха компаниите в сектора - продължаващата криза с чиповете, логистичните трудности при снабдяването с основни компоненти, постепенното поскъпване на суровините и елeктроенергията.

За кризата допринесе и пандемията от COVID-19. Заради нея много хора бяха принудени да работят от домовете си. В резултат главоломно скочи употречата на лични средства за комуникация – компютри, лаптопи, смартфони и т.н. Всички те работят благодарение на чиповете.

Фон дер Лайен спомена за Акта за чиповете в речта си „За състоянието на Съюза“ на 15 септември 2021 г. 

Днес Комисията препоръча страните членки на ЕС да създадат „набор от инструменти“, за да гарантират доставките на чипове при извънредни обстоятелства. Мерките включват съвместни покупки чрез използването на силата на европейския пазар, както и събиране на информация от ключовите индустриални играчи за складовете.