Споделеното от министъра на културата Атанас Атанасов видео във Фейсбук, в което с отнесен поглед и лиричен глас благодари за поздравите за рождения си ден, подсети всички, че в правителството има и такъв министър. Преди малко повече от три месеца премиерът Кирил Петков представи 31-годишния тогава Атанасов с думите, че това е “един млад човек, който има визия за България и иска да стане културна дестинация на Европа”. В първите сто дни нищо от тези референции не се потвърди. Но вече се знае, че “Просто Наско” (както се представи на единствената си досега пресконференция) чилва в министерския си кабинет в края на работната седмица. По bTV вчера Атанас Атанасов обясни три неща - че било тест за привличане на внимание, че няма да подава оставка, че бил под влияние на две неща: “чувство на благодарност, което всеки път ме кара да говоря бавно, и съвсем естествената умора в 19:30 часа в петък вечер”. И не, не е употребявал алкохол и наркотици.

Е, тестът се оказа поне наполовина успешен, макар в петъчното видеоселфи да не се открива перформатив за комуникационната цел, която Атанасов разкри. Привлече вниманието върху министъра - не и върху културата. За второто ще e необходимо да поработи сериозно, за да осъществява културни политики - вместо да преразказва с вратовръзка, очила и репетиран тембър в следващо видео разпределението на бюджетните трансфери за култура и да очаква “шерване”.

Кризисен пиар вместо захващане с проблемите

Като за начало проблемът с НДК и театър “Азарян”, клуб “Перото” и НДК, което не работи от месеци. В декларация миналата седмица близо хиляда известни творци и публични личности се подписаха за спасяване на театър “Азарян”, а от фондация “Проф. Крикор Азарян” изпратиха декларация до парламента и президента, до министър Атанасов и до министъра на финансите Асен Василев за спасяване на театралните пространства под шапката на НДК. Министерството на културата е принципал на НДК, но няма знак от министъра, че се заема с проблема. Но в декларацията има два конкретни въпроса към културното министерство: “Застава ли то зад настоящата политика на Съвета на директорите на НДК и предприетите от тях действия? Припознава ли Министерство на културата като свои приоритети спасяването на НДК и театър “Азарян” и какви стъпки предвижда за това?” Отговори на тези въпроси няма, а министър Атанас Атанасов обещава нови видеа всяка седмица, което изглежда като кризисен пиар, опитващ се да направи от дефекта ефект. Ако смята да опровергае това обосновано предположение, нека доказва компетентност. Ако не може да го направи, оставката е честен изход.

Възраждането на читалището в селото на баба му и дядо му е достойно дело, но като министър би могъл да се заеме със Съюза на народните читалища, който получава ежегодна държавна субсидия от 86 хиляди лева - какво върши и какви са ползите от дейността му.

Щети за управляващите

Симпатизантите на “Продължаваме промяната” защитиха министъра на културата, припомняйки провинения на предшествениците му, прегръдки с криминални босове като Иво Карамански и гуляи на “Мултигруп”. Други иронично питаха как така културни дейци са мълчали за войната в Украйна, но са скочили на министъра на културата. Като аргумент посочиха младостта му - макар че младостта бе изтъквана като едно от преимуществата на лицата на Промяната, наред с доброто образование.

Неадекватното видео на Атанасов обаче нанесе нови щети върху имиджа на управляващата коалиция, пострадал от раздорите по ключови теми като изпращането на оръжие за Украйна, изгонването на руския посланик Митрофанова, ветото за Северна Македония и липсата на единение за управител на БНБ. Опозицията тутакси се възползва. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подигравчийски имитира Атанасов пред депутатите на партията, събрани в Хасково. Бившият здравен министър и народен представител от ГЕРБ д-р Костадин Ангелов диагностицира състоянието му като “опиоидна интоксикация” заради “точковидните зеници”.

Призиви за оставка

Но актьори, режисьори, издатели, преподаватели също реагираха остро на петъчното видео.

Мнозина поискаха и оставката на министъра, сред тях и столичният общински съветник от “Демократична България” - актьорът Веселин Калановски, който в поста си във Фейсбук дори нарече Атанасов “инфантилно протеже” на вицепремиера Асен Василев. Режисьорът Борис Панкин призова премиера да освободи Атанасов от “непосилната лекота на битието да бъде държавник”. А преподавателят в Националната художествена академия Мария Ландова, театрален и кинопродуцент, обяви Министерството на културата за “напълно излишен баласт” - преразпределител на бюджета за култура, “паразитна пирамида, която харчи, но не произвежда нищо”. Просто го приберете, обърна се към “Продължаваме промяната” писателят и главен редактор на издателство “Сиела” Захари Карабашлиев. Но изглежда, че ПП няма да се откаже от Атанасов.

В европейската политика министри на културата са били от интелектуални колоси като французина Андре Малро до бившата участничка в риалити шоу - британката Надин Дорис, която предложи приватизацията на обществената медийна група BBC. В българската също е имало всякакви - ерудити, чешити, но и обикновени персонажи, чийто престой в Министерството на културата е паметен единствено за CV-то им. Може би един ден Атанас Атанасов ще стане добър културен мениджър. Може би не.

Колко видеа трябва да изгледаме, за да разберем отговора?

* Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Дойче Веле