"Като си знам голямата уста, по-добре да млъкна".

Това заяви пред бТВ Тошко Йорданов, шеф на парламентарната група на "Има такъв народ". Така той коментира противоречията между неговата партия и "Продължаваме промяната", относно ремонтите на пътищата и двете канидатури за шеф на БНБ.

"Депутатите са там да вършат работа, не да играят на политици, които да се харесат на този или онзи партньор. МРРБ практически не работи. Не може да поправя нито една дупка. нито едни метър нов път. Има опасност за живота на гражданите.

"Продължаваме промяната, БСП и "Демократична България" и "Възраждане" блокираха МРРБ. Парите за пътища ги даваме всички ние, от винетки. Министър-председателят лично редактира текста на решението, одобриха го това коалиционните партньори. Беше внесено от "Продължаваме промяната" и след това почнаха да играят тази позорна игра с невлизане на комисите, блокиране на нещо, което може да убие хора", каза Йорданов.

И коментира защо днес са напуснали пленарната зала.

"Какво, да аплодираме?! Ако нещо се случи, вината не е в МРРБ", каза Йорданов.

Той отхвърли твърденията, че с решението си парламентът ще узакони корупционни договори от времето на ГЕРБ.

"Предлага се на тези фирми, които са свършили работа, да се плати 50%. Комисия поверява всеки едун договор. Там, където има нарушения, няма да бъде платено. Корупционни практики ако има, има комисия към министерски съвет. Ще бъдат доизплатени останалите съобразно реалната работа. Не става дума за корупция", обясни Йорданов.

Спорд него казусът с МРРБ се използва, за да бъде оттеглен Любомир Каримански като кандидат за шеф на БНБ.

"Това са догадки мои, но на това прилича. Имаше намеци от представители на министерски съвет. Нямаме коалицион споразумение за общи кандидатури. Каримански пред очите на цяла България показа качестата си на банкер. Изнесе два много тежки бюджета", каза Йорданов.

И допълни, че неговият конкурент Андрей Гюров няма достатъчен стаж във финансови институции, "твърде далеч е от банковите среди".

Йорданов обаче бе категоричен, че коалицията няма да се разпадне заради БНБ.

"С Каримански проблемът е политичекси, с парите за пътища проблемът е техен. Ние предлагаме решение, което е съгласувано с тях, може да бъде реализирано веднага.

Ние какво да направим? Няма да оттеглим кандидатурата на Каримански, защото това е изнудване. Ние издигаме професионалист. По тази логика можем да седнем да се изнудваме за всяко нещо. Това е възмутително", каза Йорданов.

И допълни, че от "Продължаваме промяната" е имало натиск да бъде оттеглен Каримански, а БНБ се превръща в "мутренски проблем", което е недопустимо.

Йорданов заяви, че неговата партия иска Емил Кошлуков да бъде свален от поста шеф на БНТ, защото няма необходимия за този пост стаж.

От вчерашната среща с шефа на ЕК Урсула фон дер Лайен той е разбрал, че европейските ни партньори са останали с впечатление, че България ще вдигне ветото върху преговорите със Северна Македония през юни.

"Този въпрос към г-н Трифонов, той се е подписал под споразумението".

Така Йорданов отговори колко време ще изкара коалицията.