„Чух днес по-голямо разбиране сред съюзниците ни, че се борим не само за нас, но и за тях. Страните на източния фланг все повече разбират, че подкрепата за Украйна трябва да бъде увеличена.“

Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба след срещата на колегите му от страните членки на пакта в Брюксел.

Въпреки всичко той е предпазрлив оптимист за дискусиите, които са се провели днес. Кулеба е поставил специфични искания, но не пожела да уточни какви точно. Той само допълни, че оръжието, подобно на парите, обича мълчанието, и за това няма да навлиза в подробности.

Засега единствено България и Унгария от страните членки не са пожелали да помогнат на Украйна с оръжие.

„Предлагаме честна сделка. Давате ни всичко, от което имаме нужда, а ние ще се бием за нашата и вашата сигурност, така, че Путин да няма шанс да изпробва член 5 на НАТО“, обобщи Кулеба.

Той обаче нарисува мрачна картина на битката за Донбас, която според него не е достигнала своя връх. Министърът се опасява, че тази битка няма да бъде обикновена местна операция, а ще напомни на всички Втората световна война с големи маневри, стотици танкове, бронетранспортьори, самолети, артилерия.

Подобно опасение изрази и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. По думите му ако войната е дълга, а това е най-голямата веротяност, рискът е най-вече за украинците. Но ще има риск от ескалация и извън Украйна. НАТО е фокусирана да я предотврати.

„Русия има свой план, ние - наш. Изходът на битката ще се реши на бойното поле. Или ще ни помогнете сега – говоря за дни, а не са седмици – или ще бъде твърде късно. Много хора ще умрат, много цивилни ще загубят домовете си“, предупреди Кулеба.

Той описа трагедиите в Буча и други места, където руските сили са извършили кланета:

„Имам само един въпрос към руснаците – кои са те, откъде идват, че нямат никакво състрадание към децата, жените, старците, дори към животните и домашните любимци. Те убиват дори домашните животни.“

Като се пита какви са тези хора обаче, Кулеба разбира, че трябва да се преговаря, за да се види как ще бъдат предотвратени нови Бучи.

Позициите на делегациите Москва и Киев ще бъдат определени не само от успехите на армиите на бойното поле, но и от ефекта на санкциите върху Русия, продължи Дмитро Кулеба. И изрази убеждения, че неговата страна ще надделее.

Той не се съмнява, че Украйна ще получи необходимото й оръжие. Но въпросът е не дали, а кога.

На въпрос как оценява поведението на съюзниците дипломат номер 1 на Киев отговори, че то е различно. Някои предпочитат по-твърди санкции, а други – да предоставят по-бързо оръжие на Украйна.

„Но докато Западът продължава да купува руски газ и петрол,  с едната ръка той подкрепя Украйна а с другата – руската военна машина“, констатира Кулеба.

Той разказа как е разговарял в началото на войната с неназован свой колега от Европа. Кулеба попитал готова ли е съответната страна да даде на Украйна оръжие. Отговорът, който получил, бил, че ще бъде необходимо двумесечно обучение, и затова няма да бъде дадено оръжие.

„Ако се бе съгласил в началото да осигури това оръжие на Украйна, нашите хора щяха вече да са близо до завършване на обучението. Това е проблемът с партньорите. Обичам ги, повечето от тях са приятели. Но винаги трябва да разбиваш стени една подир друга“, описа министърът ситуацията.

Първата стена била „Няма да ви пращаме оръжие“. От Киев тъкмо я разбили, и изникнала втора - „Ще ви пратим леки, но не и тежки оръжия“. След нейното разбиване дошъл ред на третата стена - „Ще ви пратим отбранителни, но не и нападателни оръжия.“

„Сега пак питаме кога. Нямаме време. Колко Бучи трябва да има, за да наложите тежки санкции? Колко невинни животи трябва да бъдат погубени, за да не допуснете умора от санкции?“, попита риторично Дмитро Кулеба.

И той, и Столтенберг бяха помолени да коментират разпространен из социални мрежи видеоклип, на който се предполага, че са заснети украински войници, убиващи руски военнопленници. Нито един от двамата лично не е гледал клипа.

„Украинската армия спазва военновременните закони. Може да има отделни случаи, но те са изолирани. Те ще бъдат проучени. Искам да проверя много внимателно данните от това видео. Искам обаче да разберете едно нещо, което обаче, за съжаление, няма да разберете. Не знаете как се чувства човек, след като е видял кадрите от Буча и знае, че негови познати са изнасилвани колективно дни наред“, каза шефът на украинската дипломация.

Но допълни, че нищо не оправдава убийството на пленници.

Шефът на НАТО бе категоричен, че такива инциденти трябва да бъдат разследвани и че не трябва да се случват.

Столтенберг увери, че НАТО ще увеличи хуманитарната помощ за Украйна, а също така ще достави оборудване срещу химически и биологични заплахи.

В следващия Стратегически компас на алианса трябла да се говори какви ще са отношенията с Русия в бъдеще. Документът ще бъде готов до срещата на върха през юни в Мадрид.