Унгарският премиер националист Виктор Орбан заяви днес, че е предложил на руския президент Владимир Путин да обяви "незабавно прекратяване на огъня" и да разговаря с украинските, френските и германските лидери, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Орбан съобщи пред журналисти, че е разговарял с Путин и му е "предложил" да обяви "незабавно прекратяване на огъня", а също, че е поканил руския президент да дойде в Будапеща за разговори с украинските, френските и германските лидери.

"Той каза "да", но с условия", каза Орбан, без да дава подробности.

Унгарският лидер каза още, че разговорът е бил по инициатива на Путин, който вече му честити четвъртата победа на изборите в неделя.

Унгария, която е член на ЕС и НАТО, не осъди лично Путин от началото на руската военна офанзива, макар че осъди нахлуването на Москва.

"Това, което е сигурно, е, че няма да изпратим оръжия на Украйна. Няма да се поддадем на натиска за разширяване на санкциите върху руския петрол и газ", защото това е "червена линия за Унгария", подчерта Орбан, цитиран от Ройтерс.

Запитан за украинския град Буча, северозападно от Киев, където миналата седмица бяха открити десетки трупове, той се разграничи от вълната на западно осъждане.

Орбан каза, че всички зверства трябва да бъдат разследвани и добави, че живеем в ера на масови манипулации, затова настоява за независимо и справедливо разследване и призовава за защита на цивилните "на всяка цена".

На пресконференцията си Орбан каза също, че Унгария трябва да засили съюза си с Полша, защото това е стратегически съюз в рамките на Европейския съюз.