„През следващите седмици очакваме нова руска офанзива към Източна и Южна Украйна. Тя ще се опита да превземе целия Донбас и да създаде сухопътен мост към окупирания Крим.“

Такива опасения изрази генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той говори в навечерието на поредната извънредна среща на външните министри от страните членки на пакта в Брюксел.

Така Столтенберг характеризира наблюдаваното значително преместване на руски войски от Киев към други части на Украйна. Според него те се прегрупират, превъоръжават и се снабдяват.

„Това е ключова фаза от войната“, изтъкна генералният секретар.

Същевременно Столтенберг се опасява и от нова Буча.

„Страхувам се, че ще видим още случаи на убийства на цивилни, на жестокости, на вземане на прицел на цивилни. Това са военни престъпления. Русия все още контролира повечето от тези територии. Опасявам се от нови масови гробове и жестокости“, отговори той на журналистически въпрос.

Съюзниците са решени да окажат допълнителна помощ на Украйна, увери Столтенберг. Става дума включително за противотанкови оръжия, системи за противовъздушна отбрана и друго оборудване. Всичко това ще бъде обсъдено от външните министри на 6 и 7 април.

На втория ден от срещата към колегите си ще се присъедини украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Столтенберг очаква НАТО да направи повече за партньорите си, които са уязвими за руски заплахи. Сред тях са Грузия и Босна и Херцеговина.

В предстоящата среща ще участват и партньорите на пакта от Азиатско-тихоокеанския регион – Австралия, Нова Зеландия, Япония и Южна Корея. Причина е нарастващото влияние на Китай и нежеланието му да осъди руската агресия срещу Украйна. Подобно на Москва, Пекин поставя под въпрос правото на суверенните страни сами да избират своя път.

Министрите ще дискутират и следващата Стратегическа концепция на НАТО, която трябва да бъде готова до срещата на върха в Мадрид през юни. За първи път в  този документ ще бъде отчетена китайската заплаха и политиката на принуда, прилагана от Пекин. Стпратегическата концепция ще обхване също така климатичните промени, тероризма и увреждащите технологии.

Външните министри трябва да подкрепят и Хартата на ДАЯНА – ускорителя за иновации за Северния Атлантик. Тя ще включва мрежа от 60 иновационни обекта в Европа и Северна Америка. Предвижда се първоначално системата да покрие 20 държави от НАТО.