4 април. Ден без тролове в социалните мрежи. Клуб Z се присъединява към инициативата, като днес изключва възможността за коментари под постовете си. "Само за ден. Да си чуем мислите".

Инициативата дойде от група специалисти по кризисни комуникации. Любомир Аламанов, Александър Христов и Даниел Киряков призоваха преди седмици за "подписване" на Нов обществен договор за комуникации в социалните медии, обръщайки се към "всички медии, всички партии, всички групи и страници в социалните медии, всички инфлуенсъри, но най-вече всички профили на реални хора, искащи да има нормална комуникация, да подкрепят идеята за борба с троловете - на 4 април да изключат възможността за коментари под постовете си".

"Трябва да си го кажем ясно. Намираме се в състояние на комуникационна война. Жертва сме на целенасочена агресия от страна на враждебна армия, която атакува устоите на обществото ни. И спешно имаме нужда от национална стратегия за комуникационна сигурност. За да спаси душите и разума на хората", посочва Аламанов.

И допълва в призива от собствения си фейсбук профил:

"4.04 - Ден на тишина!

За да спасим комуникацията.

За да не оставим троловете да превземат социалните мрежи.

За да се противопоставим на вербалните насилници"

Специалистите по кризисни комуникации изброяват и някои от способите на столовете: "използване на десетки хиляди фалшиви профили, използване на опорни точки и повтарянето им до полудяване, тиражиране на полуистини, както и на препратки към исторически събития, нямащи почти нищо общо с реалността днес, окупиране на медийни чатове и коментари с глупости,опити за подмяна на цивилизационния избор на страната и народа ни" и др.

И призовават за подписването на следния нов обществен договор за комуникации в социалните медии:

Чл. 1. Всеки в социалните мрежи има право да изразява:

мнение;

позиция;

идея;

твърдение;

друга форма на дигитална комуникация.

Чл. 2. Успоредно с това, всеки в социалните мрежи има отговорността:

да е възпитан;

да не обижда;

да уважава отсрещната страна и да очаква реципрочно уважение;

да показва емпатия и съпричастност към чуждото страдание;

да не упражнява вербално насилие;

да се подготвя поне малко за разговора, в който влиза;

да прави разлика по кои теми може да има мнение и по кои трябва да има познания;

да не разпространява човеконенавистни учения като насилие на хора, ксенофобия, антисемитизъм, комунизъм, нацизъм, фашизъм, маоизъм и други заклеймени от международни институции режими и идеологии, довели до гибелта на милиони хора по Земята;

да не разпространява конспиративни теории, особено ако могат да навредят на хора;

да прави разлика между причина и следствие и да може да ги подрежда правилно;

да не се крие в анонимност, освен когато това е мярка против насилие;

и да спазва всички други правила на комуникацията, които ни правят хора, и които са валидни в офлайн реалността.

Чл. 3. Правото на мнение и свободата на словото от Чл. 1 не отменят отговорностите по Чл. 2. Ако някой не си изпълнява отговорностите, то няма проблем той/тя в социалната мрежа да бъде блокиран, докладван, баннат, изваден от групата и всичко друго, което ще му попречи да продължи да бъде вербален насилник.

Клуб Z се извинява на верните си коментатори. Но също така вярваме, че в това начинание сме единомишленици.