Прокремълски тролове атакуват все по-интензивно медии в редица европейски държави, като се фокусират главно върху Обединеното кралство и България, съобщава Би Би Си.

Британската обществена медия цитира доклад на Института по изследване на престъпленията и сигурността в Университета на Кардиф, който е изследвал 32 влиятелни медии в 16 държави. Основният лост за влияние на кремълската пропаганда е използването на тролове за публикуване на постове в секциите за коментири към публикуваните статии.

"Като превземат коментарите на читателите, троловете успяват да представят руската пропаганда като преобладаващото обществено мнение в западните медии”, коментира проф. Мартин Инес, директор на института и ръководител на програмата, която с отворен код анализира коментарите под медийни публикации.

След овладяването на коментарните секции, се изготвят постове, които обикновено започват с “Читателите на "Дейли мейл" смятат…” или “Читателите на “Дер Шпигел” мислят….”, като идеята е да се представи, че жителите на Европа масово споделят вижданията на Русия и президента Путин по редица въпроси от международни дневен ред. Тези постове се разпространяват основно сред аудитории в Централна и Източна Европа, но най-вече в България, сочи докладът на Университета в Кардиф. 

Руските тролове са доста изобретателни и що се отнася до прикриването на следите си. Един акаунт например е сменил 69 географски локации и 549 имена от създаването си през юни м.г., сочи докладът.