Много трудно стана да си намериш гадже в днешно време, мили приятели. То и милите приятели намаляват с бясна скорост, ако трябва да сме честни. За да има приятелство, да не говорим пък любов, все пак е нужно да имаме поне няколко съвпадения във възгледите по някои от най-важните теми.

Проблемът е, че през последните няколко години важните теми набъбват като паркет след наводнение. Идеалното гадже трябва да е ваксинирано и да носи носи маска. Това с маската вече е по-важно и от презерватива. Чакам всеки момент някой да се сети за оправданието: „Не слагам маска, че няма моя размер, всичките са ми малки“. Освен това да е против Путин и за Украйна. Да е върл антибойковист и да не харесва Копейкин. Да одобрява членството на България в ЕС и НАТО. Да знае, че Нетребко е оперна певица, а Достоевски писател – не обратното. И също така да знае имената на поне още три певици и трима писатели, ако може не всичките руски. Да, да, съгласна съм – руските са толкова велики, че културата им може да мине само с дузина налични. Но пък е полезно човек да хвърля поглед и към по-обикновените неруски писатели като Шекспир, Сарамаго, Атууд, Крах, Ролан или поне Родари и Роулинг. 

Идеалният любим не трябва да прекалява с ползването на найлонови торбички, дори и да са от „Била“. Да пести енергията и да хвърля боклука си разделно. Да не се подиграва на Грета, Мерил Стрийп, Лили Иванова. Да може да смята достатъчно, за да не взима бързи кредити и чак накрая, евентуално да е симпатичен, с чувство за хумор и висок. Като всичко това трябва да е едновременно, една грешна стъпка и край с приятелството или адио аморе.

Малко надежда обаче ми остана поне за това лято. От края на март вече не е задължително да се носят маски. Така че поне по този параграф може донякъде да си стиснем ръцете – стига все пак той да не се разубеди, когато ме види най-сетне без маска. Ако изобщо се стигне до там да ги сваляме, де. Защото, доколкото познавам народопсихологията на българите, сега, когато им кажат, че не трябва да носят маски и да се ваксинират, като нищо едно 80% ще хукнат да слагат имунизации и ще поставят маската предизвикателно на всяко обществено място. Със същата наперена походка, с която някои сънародници преди влизаха в магазини и ресторанти без маски и сертификати, сега ще крачат парадно из моловете и кръчмите със сертификат на челото и няма да махат маската, дори и когато маат кебапчета.

Така де, откъде накъде някакво си правителство ще им казва какво да правят? А и щом фармаиндустрията не ги задължава да слагат маски и  да поставят ваксини, това може да означава само едно – има коварен план за унищожението им, който е спуснат до фармамафията лично от Бил Гейтс. Нищо чудно драгите ми съграждани даже да повярват, че COVID има, от болестта се умира, а ваксините могат да ги предпазят от това. Стига все пак здравният министър поне веднъж достатъчно убедително да каже: „Свалете маските!“ И готово – две трети ще си ги вържат със свински опашчици, само и само да не се подчинят.

Допускам, че по същия начин бихме могли най-сетне да се обединим и по другите важни теми. 

Нека Кирил Петков даде една пресконференция и ни съобщи, че американското посолство настоява да спрем да спазваме правилата за движение, окуражава ни да се възпротивим срещу комунистическото червено на светофарите, а съвместно с посланиците от страните членки на ЕС ни препоръчат и да разкараме всички пешеходни пътеки от улиците, както и да продължим да паркираме по тротарите в името на свободата, независимостта и розовия либерализъм. До два дена трафикът в София ще заприлича на този в Обер-Амергау. Чисти коли, 30 километра в час максимум, на кръстовищата: „Заповядайте, минете“, „Не, вие минете“, „Ма моля ви се, вие минете“.... Ако госпожа Херо Мустафа спомене нещо и че с всяко найлоново пликче наливаме по един цент в американската военна индустрия, ще ни осиротеят дърветата. Няма да се веят торбички вече по клоните, а тайните сметища в гората ще се задоволят само със старите ни тоалетни чинии и дюшеци. Постна работа. 

Разбира се, едва ли Петков или Мустафа ще стигнат чак до там, доста е екзотично, но пък поне да забранят пътуванията към Русия изрично за българи, пак ще е добре. Веднага ще се организира таен канал за нелегален трафик на българи към Русия – не, че толкова им се ходи, ама от друга страна пък кои са ония, че да ни кажат на нас да не ходим, а? От българските гранични власти ще се иска само едно: да пускат в посока натам и да не пускат прибиране обратно. Е, тогава вече ще можем да се поздравим с падането на комунизма. В противен случай това удоволствие ще остане за внуците ни и то след като погребат и последния жив свидетел на татовщината.