Войната на Русия срещу Украйна тревожи донякъде повечето американци, че САЩ ще бъдат въвлечени пряко в конфликта и могат да станат цел на ядрени оръжия, предаде Асошиейтед прес. Агенцията се позова на ново проучване на общественото мнение, отразяващо тревожност като през времето на Студената война.

Почти половината американци казват, че са много загрижени, че Русия ще вземе на прицел САЩ с ядрени оръжия, а още 3 от 10 са донякъде загрижени за това според проучването на Центъра за проучване на обществени въпроси АП-НОРК (The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research). Руският президент Владимир Путин ядрените сили на страната си в повишена бойна готовност малко след началото на нахлуването на 24 февруари.

Грубо 9 от 10 американкци са най-малкото донякъде загрижени, че Путин може да използва ядрено оръжие срещу Украйна, включително 6 от 10, които много се безпокоят за това. 

"Той е извън контрол и не мисля, че го е грижа за нещо друо, освен за това, което иска", казва пред АП Робин Томпсън, пенсиониран изследовател от Амхърст, Масачузетс. "И той има ядрени оръжия".

Седемдесет и един процента от американците казват, че руското нахлуване в Украйна е увеличило възможността ядрени оръжия да бъдат използвани където и да било по света.