Лидерите на Г-7 (държавите с най-развити икономики) планират да предупредят руския президент Владимир Путин да не използва химическо или ядрено оръжие в Украйна, предаде Блумбърг. Това е вписано в проект на изявление, което Групата на седемте планира да публикува в четвъртък.

Очаква се също държавите от Г-7 да уверят, че Русия ще бъде застигната от "тежки последици" заради пълното прилагане на вече обявените санкции, както и да изразят готовност да наложат допълнителни мерки.

"Ние възлагаме на съответните министри целенасочената инициатива да наблюдават за пълното прилагане на санкциите и да координират реакциите, свързани с мерките за заобикалянето им, включително по отношение на сделките за злато на Централната банка на Русия", се казва в проектодекларацията, получена от Блумбърг.

Президентът на САЩ Джо Байдън е в Брюксел за срещи на върха на НАТО, Г-7 и Европейския съюз.

Страните от Г-7 също планират да призоват други страни да наложат санкции и да се въздържат от оказване на подкрепа на Русия.

"Нещо повече, ние призоваваме всички страни да не предоставят военна или друга помощ на Русия, за да помогнат за продължаването на агресията й в Украйна", се казва в документа.

Лидерите също ще обещаят помощ за държавите, които се опитват да органичат зависимостта си от руския петрол.

"Ние се ангажираме активно да подкрепяме страните, които желаят постепенно да премахнат зависимостта си от руския внос на газ, петрол и въглища".

Очаква се САЩ и ЕС да обявят споразумение в петък, насочено към намаляване на зависимостта на Европа от руската енергия.