Начинът, по който БНТ отрази вчерашното многохилядно шествие в подкрепа на Украйна, провело се в София, породи възмущение в социалните мрежи. Обществената телевизия, чиято централна емисия започва в 20 ч., отдели на шествието, чиято численост бе по-голяма и от тази от времето на спонтанните протести срещу назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС, място в 31-вата минута.

Вчера се навърши точно един месец от руската инвазия в Украйна, като президентът на нападнатата страна Володимир Зеленски призова целия свят да излезе на протестно шествие. Това в София бе организирано за много кратко време във фейсбук, като записалите се в мрежата като желаещи да присъстват бяха в пъти по-малко от реално присъствалите - обратно на обичайната практика.

Централната емисия на БНТ започна с новина от пресконференцията на обвиняемия у нас "изгнаник" в Дубай Васил Божков, който на практика повтори вече многократно изказваните от него обвинения в рекет от страна на бившите управляващи, като не добави нищо ново към разкритията си.

Шествието бе с обявен начален 18:30 ч. на площад "Независимост", като хората се събираха до около 19:30 ч., когато тръгнаха към Орлов мост. Денят наистина бе изпълнен със световни и български събития, които заеха ефирното време на телевизията, но възмущение предизвика фактът, че то намери място чак в края на емисията. Репортер на телевизията се включи на живо от Орлов мост, като бе излъчен и репортаж от по-рано - по време на събирането на хората пред президентството, когато те бяха по-малко. Това даде повод на критиците на обществената телевизия да посочат, че репортажът внушава, че шествието е по-малобройно от реалното.

Последваха и реакции. Като тази на номинирания за "Оскар" аниматор Теодор Ушев, например. Ето какво написа той:

Коментари имаше и на стената във фейсбук на новините на БНТ. Като:

"БНТ , срам и позор за вас!

Емисията ви в 20ч трябваше да започне с тези снимки!!!

Още по-зле - емисията ви започва с помията за един престъпник Божков, криещ се в рая на престъпниците Дубай.

Срам и позор за вас!"

Или:

"БНТ сбогом, повече и тебе редом с бТВ и нова няма да гледам".

Както и:

Кошлуков: Подобни обвинения са крайно несъстоятелни

Клуб Z потърси за коментар генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, който отрече обвиненията и ги определи като "крайно несъстоятелни".

"Протестът е отразен и с пряко включване, и с репортаж, който трябва да е готов, монтиран, час преди емисията. Вчера имаше големи политически новини - всички свързани с Украйна - и Кирил Петков, и Румен Радев, и Джо Байдън. Преценка на редакторите, които редят новините, е коя да е с приоритет.  Да, шествието е важно, но от деня имаше и други важни събития. Отразено е и в късната емисия, продължаваме темата и днес", посочи той.

"Докато другите решават във фейсбук да изразяват гражданската си позиция, ние предпочитаме да вършим реално нещата. Кажете ми, коя друга българска телевизия излъчва 24-часов украински канал (UATV)? Когато обвиняват БНТ, да да си дадат сметка, че само ние показваме в реално време страданията на хората в Украйна. Когато обвиняват БНТ, нека да знаят, че БНТ организира концерт в понеделник в подкрепа на Украйна. Когато обвиняват БНТ, нека да знаят, че отворихме почивната станция в Китен за прием на украински бежанци и е напълно оборудвана, с готовност да приеме 150 души", допълни той.

И посочи в заключение:

"Да обвиняват БНТ в прокремълска политика и то докато аз съм генерален директор, който е лежал в затвора, докато други викаха "КПСС"...".