САЩ планирали да включат Роман Абрамович в списъка със санкционирани, но се отказали, след като украинският президент Володимир Зеленски убедил американския си колега Джо Байдън, че руският милиардер може да се окаже полезен посредник при мирните преговори между Москва и Киев. 

Това съобщи "Уолстрийт джърнъл", цитирайки запознати източници със случая.

По план санкциите е трябвало да излязат в тандем с мерките на Обединеното кралство и Европейския съюз, но Съветът за национална сигурност на Белия дом препоръчал на Министерството на финансите да ги отложи след разговора между Байдън и Зеленски.

"Няма да четем частни разговори между президента Байдън и президента Зеленски", подчерта Емили Хорн, говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Говорител на милиардера отбеляза, че "в интерес на успеха на преговорите, не е полезно да се коментира процесът, нито участието на г-н Абрамович".

"Както беше посочено по-рано, въз основа на искания, включително от еврейски организации в Украйна, той прави всичко възможно, за да подкрепи усилията, насочени към възстановяване на мира възможно най-скоро".

Обединеното кралство и ЕС санкционираха Абрамович в началото на март заради връзките му с Путин. Няколко представители на Обединеното кралство и ЕС твърдят, че не знаят Зеленски да е отправял конкретна молба към лидерите им да не го правят. Няколко украински официални представители и служители от други западни правителства също са скептични относно това колко дълбоко е замесен олигарха в мирните преговори.

Решението на САЩ да отложат санкционирането на Абрамович е неочакван обрат в стратегията на Запада да накаже богати олигарси заради връзките им с Кремъл в опит да окаже натиск върху Путин. Докато няколко високопоставени руски бизнесмени се обявиха против войната, Абрамович е единственият олигарх, който публично уверява, че се опитва да накара Москва да намери мирно решение на конфликта.

Милиардерът, бивш петролен магнат и близък съюзник на Кремъл от повече от две десетилетия, притежава множество трофейни активи, включително лондонския футболен клуб "Челси", няколко мега яхти и луксозни къщи в САЩ и Обединеното кралство.

След руската инвазия в Украйна Америка започна да проучва начините, по които да го накаже. Притеснения възникнали от факта, че санкционирането му може да повлияе на световните цени на стоманата. Абрамович притежава миноритарен дял в Evraz PLC, която управлява стоманодобивните заводи в Орегон и Колорадо. Служители на САЩ обсъждали потенциални санкции, които биха могли да заобиколят подобни предприятия.

Американски официални представители, които разговаряли с "Уолстрийт джърнъл", подчертали, че нямат причина да вярват, че Абрамович е бил особено полезен в преговорите между украинското и руското правителство, а оценките на разузнаването всъщност показват обратното.

Абрамович се намеси в конфликта, след като украински официални лица се обърнали към хора с руски контакти, които може да успеят да осигурят мост към Путин. Един от тях бил филмовият продуцент Александър Роднянски, баща на съветник на президента на Украйна. Роднянски основа украински телевизионен канал, който прожектира предавания, продуцирани от Зеленски, докато президентът бе актьор.

В отговор на молбата за съдействие той се обърнал към Абрамович. Милиардерът се познавал лично с Роднянски, тъй като е финансирал негови художествени проекти в Русия.

Дни след инвазията на Русия, говорителката на г-н Абрамович потвърди участието му, заявявайки, че той е предложил да помогне на украинското правителство в "постигането на мирно решение". Предложението да се възползват от отношенията му с Путин бе значителен обрат от по-ранните твърдения на Абрамович. Години наред той, чрез различни говорители, се опитваше да постави дистанция между себе си и Кремъл.

След като купи "Челси" през 2003 г., той каза пред "Файненшъл таймс" в едно от редките си интервюта, че няма "особени отношения" с руския президент. 

Абрамович смята, че може да използва позицията си в руската бизнес общност, за да улесни преговорите между двете нации, твърди негов приближен. Не е ясно дали олигархът лично е успял да говори с Путин, или какво точно е направил, за да посредничи. Служител в посолството на Украйна в Израел каза, че "нямаме информация, че той участва или е участвал" в мирните преговори.

Хората, които са говорили с Абрамович, твърдят, че олигархът отделя значително време на процеса. Неговите частни самолети са в постоянен полет между Русия, Турция и Израел през последните седмици, според данните за проследяване на полетите. Той беше видян в Минск в края на февруари по време на втория кръг от преговори.

Преди инвазията в Украйна няколко представители на израелски благотворителни и други организации писаха писмо до посланика на САЩ в Израел, в което предупреждават за финансовите последици от санкционирането на Абрамович, който е основен дарител на израелския мемориал на Холокоста Яд Вашем.