Всеки кандидат за нов собственик на "Челси" може да поиска специално разрешение от британското правителство за извършване на сделка с руския милиардер Роман Абрамович, заяви заместник-министърът на технологиите, културата, средствата за масова комуникация и спорта Крис Филип за "Скай нюз", цитиран от БТА.

Абрамович е сред руските олигарси, които бяха санкционирани от Великобритания вчера, което блокира на първо време продажбата на лондонските "сини". Клубът получи лиценз само за участие във Висшата лига, но търговската му дейност е блокирана, а всички активи на олигарха в Обединеното кралство са запорирани.

Той сложи "Челси" на тезгяха още преди дни и се твърди, че вече е започнал преговори. При обявяване на новината, че продава отбора още не беше санкциониран.

"Ако се намери купувач, той може да поиска от правителството специален лиценз за завършване на сделката. Искам обаче ясно да подчертая, че няма да бъде приета оферта, която завършва с трансфер на финансови средства към банкова сметка, свързана с Абрамович. Той няма право да печели от бъдеща сделка", казва Филип.

Министърът добавя, че кризата в Украйна е "по-важна от футбола".

Абрамович оповести, че всички пари от сделката ще отидат за жертвите на войната в Украйна.

"Аз също съм футболен фен и подкрепям "Кристъл Палас", така че разбирам защо привържениците на "Челси" са толкова привързани към отбора си. Роман Абрамович обаче е сред хората, които са санкционирани заради близките им връзки с Владимир Путин и неговия режим", продължи той.

"Знам, че той е направил много за клуба, но хуманитарната ситуация в Украйна и това, което руският режим върши срещу цивилното население - бомбардировките на болници и стрелбата към мирни жители, са по-важни от футбола. Искам да помоля феновете на "Челси" да помислят за това".

Последното бе по повод на скандиранията на запалянковците на европейския шампион в подкрепа на Абрамович и все по-надигащото се недоволство към управляващите. Други членове на кабинета на Борис Джонсън също апелират към феновете да престанат да засвидетелстват уважение на олигарха.