Батальонът, който според министъра на отбраната Стефан Янев може да се включи в учение на НАТО заради кризата в Украйна, ще бъде български, но дефицитите в него ще бъдат попълнени от съюзниците.

Така премиерът Кирил Петков отговори в Брюксел на въпрос на Клуб Z. Той дойде на изслушване в Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.

„Това, което вчера декларирахме, има голяма логика. Казахме, че рамковата държава ще бъде България. Което означава, че батальонът ще бъде български. В този батальон обаче, както знаем, има дефицити, понеже не сме инвестирали правилно през годините. Те ще се попълнят от съюзнически сили“, каза министър-председателят.

Трябва да се види какви са дефицитите. След това те ще бъдат оценени и ще бъде вкарана програма за инвестиране.

„Но докато това не се случи, съюзническите сили ще участват в попълването на дефицитите. Ние не дискриминираме съюзниците в НАТО. Няма по-добър или по-лош съюзник. Всички сме съюзници“, обобщи Петков.

Той смята, че за всичко това има време.

„Виждаме, че събитията малко повече се експонират, отколкото изглежда. Надяваме се, че деескалирането на въпроса плюс дипломатически разговори ще доведат поне до забавяне на някой по-остър конфликт, а в най-добрия случай – до елиминиране на проблема“, допълни българският премиер.