ЕС ще увеличи помощта си за Украйна и ще й предостави 1 млрд. евро за въоръжение.

Новината обяви върховният представител за външната политика Жозеп Борел.

Германската външна министърка Аналена Бербок заяви, че от съображения за сигурност, няма да бъдат оповестявани оръжейните транспорти.

Бербок е настояла да бъдат санкционирании онези, които печелят от войната. Тя настоява и бежанците да бъдат разпределяни в цяла Европа, тъй като особено Полша е много силно засегната от бежанския поток от Украйна и трябва да бъде подпомогната.

Решението за допълнителната помощ е взето от министрите на външните работи и на отбраната от страните членки, които се събраха днес в Брюксел.

Парите са от Европейския механизъм за подкрепа на мира.

Така европейската военна подкрепа за Украйна се удвоява. Досега бе планирано тя да възлиза на 500 милиона евро. Увеличението бе предложено от Борел на извънредния Европейски съвет във Версай преди 10 дни.

„Това не може да остане без отговор. Владимир Путин използва бежанците като оръжие, изпраща ги навсякъде. Руските сили разрушиха инфраструктурата, за да накарат цивилните да избягат. Готови сме да помогнем на всички от тях“, каза Борел.

ЕС ще разполага сили за бързо реагиране

ЕС ще може вече да разполага спешно сили за бързо реагиране в състав до 5000 души при различни видове криза.

Това гласи Стратегическият компас, одобрен днес от Съвета. Очаква се той да бъде подкрепен на срещата на върха на ЕС на 24 и 25 март.

Документът е одобрен след двегодишна работа. Борел заяви, че няма да го нарича „исторически“, но изтъкна, че той е повратна точка за ЕС като гарант на сигурността.

„Той идва в точния момент, защото трябва да засилим капацитета си в сферата на сигурността и отбраната. Стратегическият компас не е в отговор на последните събития като войната в Украйна. А е усещане, че ЕС трябва да бъде по-ангажиран в координирането на усилията заедно с НАТО, за да стане Европа по-силна“, посочи дипломат номер 1 на Брюксел.

По думите му всичките 27 страни от ЕС, взети заедно, харчат годишно по 200 милиарда евро за отбрана. Това прави 1,5 на сто от БВП на Общността. Разходите са колкото на Китай и четири пъти повече от тези на Русия. Те обаче не са със същата ефективност, посочи Жозеп Борел. Очаква се ЕС да установи и запълни пропуските в отбранителната си политика.

„Европа е под заплаха заради нахлуването в Украйна, това не са само думи“, предупреди Борел.

ЕС може да скъса с Мали заради „Вагнер“

Министрите са осъдили днес и ситуацията в Мали, най-вече в светлината на присъствието на територията на тази страна на руската частна военна компания (ЧВК) „Вагнер“.

„Мисиите ни по обучението на местните сили за сигурност не могат да продължат, ако на карта е поставена репутацията на ЕС. Не можем да останем на всяка цена. Искаме гаранции от преходната власт, че тези, които сме снабдили с оръжие и обучили, няма да влязат в сътрудничество с „Вагнер“. Чакаме отговор и ако не ни носи исканите гаранции, ще преосмислим дейността си в Мали“, каза Борел.

Групата „Вагнер“ е финансирана от Евгений Пригожин, известен като готвача на Путин.