Съветът на ЕС наложи санкции на руската частна армия „Вагнер“, известна още като частна военна компания (ЧВК), или Група „Вагнер“.

Това обяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. Той говори след Съвет „Външни работи“ в Брюксел.

Освен ЧВК са наказани три свързани с нея компании, както и осем физически лица. Сред тях е полковникът от руската армия Дмитрий Уткин по прякор Вагнер – основателят на Групата.

В списъка обаче не е включен Евгений Пригожин, известен като някогашния личен готвач на руския президент Владимир Путин. Смята се, че той е човекът, финансиращ Група „Вагнер“.

ЧВК набирала, обучавала и изпратила военни в зони на конфликт в целия свят с цел подклаждане на насилие, грабеж на природни ресурси, сплашване на цивилни. Всичко това се е извършвало в нарушение на международното право, включително на човешките права.

Санкционираните от еС лица са замесени в сериозни нарушения на човещките права, включително изтезания, екзекуции и убийства без съд и присъда, произволни екзекуции и убийства. Те дестабилизирали и някои от държавите, в които действат – Либия, Сирия, Украйна (по-специално Донбас) и Централноафиканската република (ЦАР). 

Вагнерови също така разпространяват зловредно влияние навсякъда, най-вече в сахел – региона южно от Сахара и на север от плодородните земи в Африка.

По тази причина Група „Вагнер“ представлява заплаха за хората там, където има присъствие,както и за ЕС, изтъкна Жоеп Борел.

Наложените срещу руската частна армия ограничителни мерки са съгласувани по 4 различни санкционни режима Това са глобалният режим на ЕС за налагане на санкции за тежки нарушения на човешките права, санкционните режими, свързани със ситуацията в Сирия и Либия, както и наказателните мерки за подкопаване на териториалната цялост на Украйна.

Струпването на руски войски по границата с Украйна също бе сред обсъдените теми. ЕС е единен в подкрепата си за суверенитета на Украйна и нейната териториална цялост. Всички външни министри от страните членки са били категорични, че всяка агресия срещу Украйна ще има силни политически последици и висока икономическа цена за Русия.

Същевременно ЕС ще обсъди специфичен санкционен режим срещу властите в Турция и признатата само от нея Севернокипърска турска република (СКТР), обяви Борел. Причина е едностранното отваряне от тяхна страна на предградието Вароша на град Фамагуста през лятото. На прицел ще бъдат взети лица и образувания, пряко свързани с тези действия.

КОРЕПЕР – комитетът на постоянните прездставители на страните членки, ще следи внимателно този въпрос. Дипломатите ще проучат различните възможности, уточни Борел. И една от тях е законова рамка за санкционен режим.